Societate

Dosarul 7 aprilie 2009: Activistului Anatol Mătăsaru a câștigat la CEDO

Republica Moldova a fost din nou condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De această dată CEDO i-a dat câștig de cauză activistului Anatol Mătăsaru, care a fost torturat de poliție în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, transmite sursa.

Statul a fost astfel obligat să îi achite lui Anatol Mătăsaru suma de 15 mii de euro în calitate de prejudiciu moral 1500 de euro, cheltuieli de judecată, potrivit Juriștii pentru Drepturile Omului.

CEDO a constatat încălcarea articolului 3 din Convenţie, care interzice aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante, precum şi a articolului 5, care asigură dreptul la libertate şi siguranţă.

Anatol Mătăsaru a fost reținut în dimineața de 8 aprilie 2009 și dus în Comisariatul General de Poliție al municipiului Chișinău, unde a fost torturat, scrie anticorupție.md. Procurorii au mai intentat un dosar penal pentru tortură și tratamente inumane și degradante, fiind învinuiți polițiștii Igor Pîntea și Octavian Sîrbu. Dosarul se mai află pe rol în instanța de fond. Unul dintre învinuiți, Igor Pîntea, a deținut în perioada guvernării lui Plahotniuc funcția de șef al Penitenciarului nr.13 din Chișinău. Pîntea și-a dat demisia după plecarea Partidului Democrat de la guvernare și a plecat din țară.

Anterior, statul l-a despăgubit pe Anatol Mătăsaru cu 30 de mii de lei pentru reţinerea abuzivă în dimineaţa de 8 aprilie 2009, iar trei poliţişti au fost condamnaţi la diferite termene, cu suspendarea executării.

L-am contactat pe Anatol Mătăsaru pentru a ne oferi o reacție pe marginea deciziei CEDO. Deși este mulțumit de hătărârea pronunțată de Înalte Curte, activistul are un regret.

„Între timp, când vezi că practic toți torționarii sunt promovați, iată să zicem Iachimov, e șef la Bucuriei 9, pus șef la INI, urmptorul Sârbu șef de secție tot acolo…. Cociorva, Pântea, practic toți au fost promovați. Acum iarăși sunt promovați în sens că nu sunt pedepsiți pentru cazurile de tortură”, ne-a spus la telefon Anatol Mătăsaru.

Anatol Mătăsaru a fost reprezentat în instanţa europeană de către avocatul Victor Panţâru.

#CEDO #Anatol_Mătăsaru #proteste #aprilie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button