Politică

După introducerea limbii române în Constituție, ar putea urma și alte modificări. Stamate: Doar ajustăm textul!

Nu este o modificare a Constituției, ci o ajustare la decizia Curții Constituționale! Declarația aparține șefei comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, și a fost făcut în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV. Potrivit Olesei Stamate, excluderea sintagmei „limba moldovenească” din Constituție ar putea fi folosită drept precedent și pentru alte ajustări tehnice ale Legii Supreme, transmite sursa.

Prin proiectul de lege, aprobat săptămâna trecută de majoritatea PAS, în toată legislația națională sintagma limba moldovenească este înlocuită cu sintagma limba română. De asemenea, vor dispărea din legislație sintagmele limba oficialălimba maternă și limbă de stat, toate fiind înlocuite cu limba română. Președinta comisiei juridice a Parlamentului spune că guvernarea PAS nu a  modificat Constituția, ci doar a ajustat textul Legii Supreme la decizia Curții Constituționale.

„Se ajustează textul Constituției, tehnic vorbind, la prevederile Curții Constituționale. Noi nu revizuim Constituția, a modificat Constituția Curtea Constituțională în anul 2013, pe aspectele ce vizează limba română. Alte modificări tehnice ale Constituției, dacă va fi cazul, pe viitor, având la bază o decizie a Curții Constituționale, sunt posibile. Acest proiect de lege, în cazul în care va fi avizat ok de către Curte, pentru că înțeleg că va fi contestat de opoziție după lectura a doua, și dacă Curtea va spune că este ok procedura pe care am utilizat-o noi, înseamnă că alte modificări tehnice în Constituție, bazându-se pe decizii ale Curții Constituționale, vor fi posibile”, a spus Olesea Stamate în timpul emisiunii Rezoomat de la RliveTV.

#introducerea_limbii_române #Constituție #Olesea_Stamate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button