Economie

După șapte ani, încă o țară este acceptată în zona euro. Moneda unica va deveni valută oficială începând cu 2023

Uniunea Europeană a dat Croației undă verde pentru a intra în zona euro începând cu 2023. Țara se va alătura altor 19 state membre ale UE care utilizează moneda unică, transmite sursa.

Croația devine prima țară care în ultimii șapte ani a fost acceptată zonă. Ultima aderare a fost cea a Lituaniei, trecerea la valuta comunității fiind implementată în 2015.

Croația va continua să folosească propria monedă, kuna, echivalentul a 0,13 euro, până în ianuarie anul viitor. Pentru a adopta moneda unică, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească un set de condiții economice, inclusiv să aibă curs de schimb stabil și o inflație scăzută.

Prin aderare la zona euro, regiunea speră să obțină mai multă securitate financiară și să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor săi, conform Euronews. Croația va beneficia, de asemenea, din punct de vedere economic de legături financiare mai strânse cu ceilalți membri ai zonei monedei unice și cu Banca Centrală Europeană.

Croația devine a 20-a țară din UE care adoptă moneda euro. Actualmente, valuta nu este utilizată drept una națională în Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

#Croația #euro #UE #2023 #moneda_unica

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button