Război în Ucraina

„E prea târziu să ne fie frică” Rudele mobilizaților s-au unit în „Consiliul Mamelor și Soțiilor” – cer întoarcerea celor dragi de pe front și încep negocierile cu Ucraina. „Hârtia” vorbește despre noua mișcare a femeilor

„Consiliul mamelor și soțiilor” – așa se numesc rudele mobilizaților și ale recruților care au fost trimiși să slujească în regiunea Belgorod. Pe 14 noiembrie, peste 20 de activiști ai „sovieticului” au venit din diferite orașe ale Rusiei la sediul Districtului Militar de Vest (ЗВО) din Petersburg să-și exprime cererile: să înceapă negocierile cu Ucraina, să renunțe la utilizarea armelor nucleare, să retragă conscrișii din regiunea Belgorod, să investigheze cazurile de recrutare ilegală și să trimită conscriși în zona de război. Nici femeile care au stat în pichet și nici cele care au încercat să ajungă la sediul “ЗВО” nu au fost reținute de poliție. Publicația „Hârtie” spune cum a apărut „Consiliul Mamelor și Soțiilor”, care este ideologia lui și cine sunt participanții acestuia, transmite sursa.

Despre crearea „Consiliului mamelor și soțiilor”

Fiul de 20 de ani al Olga Tsukanova din Samara a fost chemat la serviciul militar în iunie 2022. „Nu i-am cumpărat un militar, așa cum o fac mulți. El însuși a vrut ca totul să fie sincer ”, spune ea.

Pe 31 iulie, fiul a depus jurământul – Olga a fost prezentă la ceremonia din regiunea Astrakhan și amintește că în acea zi conducerea unității i-a asigurat pe părinți: fiii lor nu vor fi trimiși în Ucraina.

Deja în august – și mai puțin de o lună trecuse de la depunerea jurământului – au început să-l convingă să semneze „voluntar” un contract: au spus direct că acesta este să participe la o operațiune specială. A refuzat și am început să sun la unitate. Temporar a rămas singur, iar în septembrie totul era nou. Am aflat că este în curs de pregătire pentru expediere în Ucraina.

Olga Tsukanova, organizatoarea Consiliului Mamelor și Soțiilor

Potrivit Olga Tsukanova, acum nu există nicio legătură cu fiul ei. Ea bănuiește că el și alți recrutați sunt presați să semneze un contract.

Pe 23 septembrie, Tsukanova a publicat pe pagina sa personală de pe VKontakte un apel către mamele și soțiile recruților și către cei mobilizați cu un apel la unire pentru a solicita o reacție din partea Ministerului Apărării și a Procuraturii la încălcările din armată.

Pe 28 septembrie, asociația obștească „Uniunea Populară pentru Reînvierea Rusiei” a anunțat crearea „Consiliului Mamelor din întreaga Rusie” (denumit în continuare „Consiliul Mamelor și Soțiilor”). Olga Tsukanova a condus-o.

Olga a refuzat să-i explice lui „Hârtia” de ce a ales această organizație specială pentru a-și răspândi ideea.

„Uniunea Populară pentru renașterea Rusiei”, conform informațiilor de pe site, a fost creată în 2019. Organizația are reprezentanți în toate regiunile țării. Participanții la mișcare au mers la pichete unice împotriva vaccinării împotriva coronavirusului, organizația face campanii împotriva turnurilor celulare 5G, „sclavia digitală”, organisme modificate genetic și, de asemenea, pledează pentru renașterea URSS.

Ideologia „Consiliului Mamelor și Soțiilor” este contradictorie: pe de o parte, participanții se opun doar încălcărilor în timpul mobilizării și serviciului militar, fără a contesta legitimitatea acestor procese, pe de altă parte, cer negocieri pașnice pentru a pune capăt ostilităților.

Am venit la Sankt Petersburg în numele „sovieticului” pentru a depune cereri scrise la Parchetul Militar și la sediul Districtului Militar de Vest. Cerem discuții de pace între Rusia și Ucraina pentru a elimina cauza tuturor acestor nenorociri. La începutul lunii noiembrie, am trimis și am luat personal astfel de apeluri la Moscova, la Ministerul Apărării și la sala de recepție a președintelui.

Olga Tsukanova, organizatoarea “Consiliului Mamelor și Soțiilor

„Consiliul Mamelor și Soțiilor”, condus de Tsukanova, propune crearea de consilii ale mamelor în fiecare oraș – organisme de control public care vor înregistra încălcările, vor verifica modul în care sunt instruiți mobilizați și cât de bine sunt aprovizionați.

„Cred că dacă femeilor li se permite să controleze, nu vom pierde un milion și jumătate de seturi de haine de la Ministerul Apărării. Ei bine, unde se duc? Tsukanova este revoltată. „Cel mai probabil, apar în magazine și apoi le cumpără aceiași oameni mobilizați.”

Cine și de ce a intrat în „Consiliu”

În dimineața zilei de 14 noiembrie, Olga a ajuns la Sankt Petersburg, unde se află sediul Districtului Militar de Vest, cu 20 de membri ai „Consiliului” din diferite orașe. Una dintre ele este Zinaida Kurbatova.

Alexei Kurbatov, fiul ei, a servit în 2011 ca șofer de mașină în Corpul de semnalizare. Pe 21 septembrie, în prima zi de mobilizare, a fost chemat Alexei, în vârstă de 31 de ani. Specialitatea militară necorespunzătoare, potrivit mamei, a fost pur și simplu înlocuită – au numit „un electrician fără experiență de luptă” ca trăgător.

Zinaida susține că Alexei nu a fost supus unui examen sau pregătire medicală. După două zile într-o unitate din regiunea Voronezh, a fost trimis în regiunea Belgorod, iar apoi în linia frontului, lângă Kupyansk.

Familia a depus plângere la Parchetul Militar. Li s-a spus să aștepte luarea în considerare. Și deja la opt zile de la mobilizare, Alexei a murit.

S-a stins din viață pe 29. Acest lucru a fost raportat de prietenii săi, care se aflau și ei acolo. Oficial, moartea a fost anunțată doar câteva săptămâni mai târziu. Data decesului de pe certificatul său este 5 octombrie.

Zinaida Kurbatova, mama mobilizatului din Voronezh

După vestea morții fiului ei, Zinaida a văzut un interviu cu Olga Tsukanova. Ea a găsit canalul de telegrame al „Consiliului Mamelor și Soțiilor” și a scris că dorește să participe la activitatea acestuia.

Am primit un telefon de la „sovietic” pe 12 noiembrie. Ei au spus că urmează să meargă la Sankt Petersburg, la sediul Districtului Militar de Vest și la Parchetul Militar. Am decis să mă alătur. La urma urmei, regiunea Voronezh aparține și districtului militar de vest. Am făcut repede bagajele și am plecat duminică pentru a fi aici luni. Cred că noi putem fi forța care va obliga Ministerul Apărării să acorde atenție propriilor greșeli, ca să spunem așa. Ratări care au costat viețile băieților noștri.

Zinaida Kurbatova, mama mobilizatului din Voronezh

Familia unei alte activiste a „sovieticei” Svetlana Belova din Samara nu a fost afectată de război: rudele ei nu participă la „operațiunea specială”. Potrivit acesteia, aceasta a intrat în „Sfatul Mamelor și Soțiilor” pentru că se teme că mobilizarea nu se va încheia. Atunci va afecta pe toată lumea – inclusiv familia ei.

La începutul lunii noiembrie, Belova a participat la depunerea cererilor la Moscova. Ea notează că acolo reprezentanții „sovietic”, deși nu imediat, au avut voie să participe la o întâlnire la Ministerul Apărării: „Încerci o oră – încep să se miște”, descrie ea. A fost nevoie de două zile pentru a pătrunde la sediul din Sankt Petersburg.

Despre negocieri cu ZVO și pichete

Pe 14 noiembrie, activiștilor nu au fost lăsați să intre în clădirea sediului Cartierului Militar de Vest din Piața Palatului. Gardienii lui le-au îndemnat pe femei să se împrăștie. Au refuzat, apoi au apărut soldați cu mitraliere la intrarea în sediu, iar puțin mai târziu au sosit poliția.

Singura persoană din clădirea ЗВО cu care am putut vorbi măcar puțin în prima zi a fost un bărbat în civil. Nu s-a prezentat – apoi ne-am dat seama că este Vyacheslav Melnyk, șeful serviciului cu apelurile cetățenilor. Când a văzut că filmăm, s-a speriat, apoi ne-a condus într-un fel de arcadă și a început să ceară să ne predăm telefoanele.

Olga Tsukanova, organizatoarea Consiliului Mamelor și Soțiilor

Reprezentantul sediului le-a sugerat femeilor „să-și ia actele” – cu plângeri privind încălcări, cererea de negocieri de pace și retragerea recruților din regiunea Belgorod – și să le predea conducerii.

Dacă ia actele? Le putem trimite prin poștă. Și, în general, acestea nu sunt bucăți de hârtie, ci viețile oamenilor. Sunt femei care cred că vor trimite o cerere, li se va răspunde și se va rezolva problema – dar nu este așa. Prin urmare, căutăm o întâlnire personală cu sediul Districtului Militar de Vest. [Acțiuni active] nu vă fie frică, este prea târziu să vă fie frică. Pentru că acum există o amenințare la adresa vieții celor dragi. Și ce este mai rău decât pierderea unui fiu sau a unui soț?

Olga Tsukanova, organizatoarea Consiliului Mamelor și Soțiilor

Fără să ajungă la conducerea sediului, două femei au stat pe rând în pichete unice în Piața Palatului și Nevsky Prospekt. „Recruții de la granița cu Belgorod sunt răniți și mor! Labutin [procuror militar al districtului de vest] — faceți o anchetă!” – a fost scris pe afișul unui activist din Tomsk. Ea a spus că nepotul ei, în vârstă de 20 de ani, a fost chemat la serviciul militar în iunie.

A doua zi, mai multe mamici au reusit sa ajunga la sediu. Pentru a vorbi cu un oficial al armatei, femeile au stat câteva ore în frig. Svetlana Belova din Samara o descrie astfel.

Omul care a fugit literalmente de noi ieri a promis că ne va accepta. Pentru a ajunge la el, trebuie să treci prin poartă, în spatele căreia sunt paznici. Și acești paznici doar închid porțile în fața noastră! Am început să-l sunăm înapoi pe [Vyacheslav Melnik] – el nu ridică telefonul. Drept urmare, când ușa a fost deschisă ușor, o femeie și-a băgat piciorul în ea și a anunțat că nu va pleca până nu începe recepția. Abia atunci au început să lanseze pe rând.

Svetlana Belova, membră a Consiliului Mamelor și Soțiilor

Zinaida Kurbatova, mama soldatului decedat, a reușit să obțină o întâlnire cu șeful serviciului cu apeluri cetățenilor, Vyacheslav Melnik.

Am cerut deschiderea unui dosar privind trimiterea ilegală a mobilizaților [pe front] fără pregătire. Ca cazul meu particular și asemănător cu al meu. Melnik a ascultat toate acestea, a vorbit cu tact, corect și a acceptat cererea. Sunt recunoscător pentru conversația de astăzi. Ei au promis că vor da un răspuns în 30 de zile, eventual cu o prelungire pentru încă o lună, dar [Melnik] a promis că va avertiza dacă da.

Zinaida Kurbatova, mama mobilizatului din Voronezh

Belova notează că mulți dintre cei care au venit la sediul Districtului Militar de Vest pentru răspunsuri au trimis anterior apeluri scrise acolo. Dar nu au primit răspuns timp de două luni sau mai mult.

Acum oficialii au nevoie de încă o lună pentru a verifica informațiile. Belova crede că armata nu are acest timp. Pe 15 noiembrie, „Consiliul Mamelor și Soțiilor” a distribuit un mesaj video de la Oksana Abramova: ea susține că fiul ei, un soldat conscris, și alți angajați din regiunea Belgorod au asistat la moartea unui coleg în timpul unui atac cu mortar. Oksana sună la numărul unității militare înregistrate în regiunea Leningrad. Documentul nu a confirmat aceste informații în alte surse.

Am fost contactați de mamele acelor recruți care au văzut toate acestea. Au trimis un mesaj video și o declarație – toate cu nume, prenume, număr de piesă, așa că vorbim deschis despre această situație. Nu este „fals”. Și nu „discreditarea armatei”. Astăzi am depus o plângere pentru ca situația să fie rezolvată. Acolo, recruții mor și ni se spune că nu participă la operațiunea specială. Ce este atunci?

Svetlana Belova, membră a Consiliului Mamelor și Soțiilor

#mobilizare #Consiliul_Mamelor_și_Soțiilor #rudele_mobilizaților #întoarcerea_celor_dragi_de_pe_front

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button