Internaţional

Eris, o nouă variantă de coronavirus. Ce este și cum se manifestă?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat tulpina de coronavirus EG.5 care circulă în Statele Unite, China şi ţări din Europa, inclusiv Marea Britanie, drept ”variantă de interes”.OMS a precizat că aceasta nu pare să reprezinte o ameninţare mai mare pentru sănătatea publică. Varianta care se răspândeşte rapid, fiind acum cea mai răspândită în Statele Unite, cu un procent estimat de peste 17% din cazuri, se află la originea unor creşteri ale spitalizărilor în întreaga ţară, potrivit celor mai recente estimări ale Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din SUA, transmite sursa.

Varianta EG.5 şi a fost detectată, de asemenea, în China, Coreea de Sud, Japonia, Canada, şi în ţări din Europa precum, Marea Britanie, Irlanda şi Franţa, informează Reuters.

„Dovezile disponibile nu sugerează că EG.5 prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea publică în raport cu celelalte linii descendente ale omicron care circulă în prezent”, a anunţat OMS într-o declaraţie de evaluare a riscurilor.

Este necesară o evaluare mai cuprinzătoare a riscului reprezentat de EG.5, a menţionat Agenţia.

Pandemia de Covid-19 a ucis peste 6,9 milioane de persoane la nivel mondial, cu peste 768 de milioane de cazuri confirmate de la apariţia virusului. OMS a declarat epidemia drept pandemie în martie 2020, şi a pus capăt statutului de urgenţă globală pentru Covid-19 în luna mai a acestui an.

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat că EG.5 are o transmisibilitate crescută, dar nu este mai gravă decât alte variante ale omicron.

„Nu detectăm o schimbare în ceea ce priveşte gravitatea EG.5 în comparaţie cu alte subvariante ale omicron care au fost în circulaţie de la sfârşitul anului 2021″, a precizat ea.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a deplâns faptul că multe ţări nu au raportat datele Covid-19 către Agenţie. El a precizat că doar 11% au raportat spitalizări şi internări la terapie intensivă legate de acest virus.

Ca răspuns, OMS a emis un set de recomandări permanente pentru Covid, în care a îndemnat ţările să continue să raporteze datele, în special cele privind mortalitatea, datele privind morbiditatea şi să continue să ofere programe de vaccinare. Van Kerkhove a declarat că absenţa datelor din multe ţări împiedică eforturile de combatere a virusului.

„În urmă cu aproximativ un an, ne aflam într-o situaţie mult mai bună pentru a anticipa, a acţiona sau a fi mai agili”, a spus ea.

#coronavirus #eris #nouă_variantă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button