Analize și opinii

Europa se pregătește pentru un posibil război: Șeful diplomației europene recunoaște public, pentru prima dată, amenințarea

Josep Borrell, șeful diplomației europene, și-a exprimat pentru prima dată în mod public îngrijorări serioase cu privire la posibilitatea unei confruntări directe cu Federația Rusă în viitorul apropiat, dacă aceasta nu renunță la ideile sale criminale de expansiune ilegală.

În discursul său de la Bruxelles, el a subliniat că un conflict la scară largă pe continent, dincolo de Ucraina, “nu mai este o fantezie”. Aceasta este o declarație importantă care reflectă anxietatea tot mai mare din Europa cu privire la securitatea și stabilitatea din regiune, pe care Kremlinul încearcă să le distrugă.

Unul dintre aspectele cheie ale discursului lui Borrell este sublinierea faptului că amenințarea Rusiei la adresa Europei nu se limitează la războiul purtat de Kremlin împotriva Ucrainei. Atacurile hibride asupra țărilor din zona euro, precum și înrăutățirea situației geopolitice, adaugă noi provocări la orizontul de securitate pentru întreaga Europă.

După încheierea Războiului Rece, multe țări din UE au redus drastic cheltuielile pentru apărare, în speranța că se va instaura stabilitatea și pacea. Cu toate acestea, instabilitatea tot mai mare, cauzată de acțiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și de ideologia Kremlinului, precum și de alte amenințări globale, a forțat Europa să își regândească abordările în materie de securitate și apărare. În prezent, țările UE sporesc investițiile în industria de apărare pentru a asigura aprovizionarea cu arme a Ucrainei și pentru a-și consolida propriile capacități de apărare a continentului.

Cu toate acestea, este important de remarcat că Borrell și-a exprimat, de asemenea, anumite îndoieli cu privire la fiabilitatea sprijinului Statelor Unite în cazul unui conflict. Acestea se bazează pe faptul că lupta politică dintre republicani, conduși de Donald Trump, și democrați, conduși de actualul președinte american Joseph Biden, a avut deja un impact negativ atât asupra Ucrainei și Israelului (întârzierea ajutorului militar), cât și asupra lumii.

Atunci când iau în considerare posibilitatea ca Trump să câștige viitoarele alegeri, mulți experți subliniază faptul că acesta va schimba vectorul politic mondial. Acesta va afecta pozitiv sau negativ viitorul în continuare.

În cazul lui Trump în rolul de președinte al SUA într-o perioadă atât de dificilă pentru lume – este evident că vorbim despre o creștere a conflictelor militare, instabilitate internațională și haos, ceea ce ar putea da posibilitatea regimurilor dictatoriale și teroriste cunoscute, printre care se numără și cel rusesc, să înceapă o confruntare militară globală.

Borrell a menționat, de asemenea, necesitatea unor noi mecanisme de finanțare interbugetară și independența Europei în asigurarea securității sale. Unitatea este ceea ce va permite continentului european să învingă răul care vine de la Kremlin, care se pregătește deja să își întindă rădăcinile dincolo de Ucraina, care continuă să lupte atât pentru independența, integritatea teritorială și suveranitatea sa, cât și pentru libertatea și democrația lumii.

Făcând apel la unitate și pregătire pentru un eventual conflict, Borrell a subliniat că recentele atacuri masive ale Rusiei asupra civililor din Ucraina nu fac decât să întărească hotărârea Europei. Declarația sa reflectă gravitatea și complexitatea situației geopolitice actuale și necesitatea de a acționa imediat pentru a asigura pacea și securitatea în Europa.

#război #Rusia #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button