PoliticăRăzboi în Ucraina

Evoluţia securității din regiune este imprevizibilă

Evoluţia situaţiei de securitate din regiune este imprevizibilă, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina, a declarat Nicu Popescu ministrul de Externe de la Chişinău.

Într-un interviu în exclusivitate pentru TVR Moldova, oficialul a menţionat, însă, că studiile făcute până acum arată că Republica Moldova nu este, deocamdată, în pericol.

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „Evident, Republica Moldova este foarte afectată, şi securitar, şi economic, şi în multe alte domenii, energetic, şi această preocupare planează asupra noastră. Ca guvern, instituţiile statului se pregătesc pentru tot felul de scenarii. În acelaşi timp, noi nu vedem careva riscuri iminente care să fi apărut în ultimele săptămâni şi luni, care ar schimba acest calcul. Rămânem foarte alerţi.

Ne pregătim de orice evoluţii. Vedem că şi războiul din ucraina continuă, linia frontului evoluează. Este această tragedie, ne afectează. Nicio persoană nu poate oferi răspunsuri despre cum va evolua situaţia pe viitor. Relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă este foarte afectată negativ de acest război. Noi am condamnat foarte ferm agresiunea Federaţiei Ruse contra Ucrainei. Evident, acest lucru şi acest război a complicat foarte mult aceste relaţii bilaterale care erau complicate şi până la acest război.”

Vadim Cheptanaru, jurnalist TVR MOLDOVA: „Care sunt previziunile Ministerului de Externe de la Chişinău privind perioada de aderare la Uniunea Europeană?”

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „Este absolut clar că avem foarte mult de lucru, în Republica Moldova. Absolut fiecare instituţie de stat, societatea, trebuie să se includă în acest proces de integrare europeană. Aici nu vorbim de previziuni sau acţiuni a MAEIE. MAEIE poate convinge Uniunea Europeană. Dar gradul de pregătire a ţării noastre depinde de absolut fiecare dintre noi: de modul cum ne comportăm, respectăm regulile, menţinem integritatea instituţiilor noastre publice. Sunt zeci şi sute de măsuri care trebuie implementate. Vorbim cu siguranţă de ani şi ani de muncă asiduă. Cetăţenii Republicii Moldova au călătorit foarte mult. Ştiu bine cum arată spitalele europene, şcolile europene, drumurile europene, poliţia europeană. Şi aici lucrurile nu se schimbă peste noapte.”

Vadim Cheptanaru, jurnalist TVR MOLDOVA: „De ani de independenţă împlinim anul acesta, domnule ministru. Care a fost anul cel mai înfloritor pentru diplomaţia statului nostru, pentru vectorul? „

Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „Ultimul an a fost, în acelaşi timp, cel mai dificil an de duă 1992 pentru ţara noastră, când am avut acel război în regiunea transnnistreană. Noi nu am avut un an mai dificil, în plan regional, în Republica Moldova. În acelaşi timp, în plan diplomatic, din nou, faptul că Republica Moldova, de peste 20 de ani a vrut să obţină o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană, a vrut să devină candidat, şi ne-a reuşit acest lucru, anume în acest an, este şi acest lucru o realizare pozitivă istorică, asupra căreia s-a muncit mult. Bilanţul ultimului an conţine elemente tragice dar şi pozitive care ne permit să avansăm cu mult mai ferm şi cu mult mai mult sprijin pe parcursul nostru, în UE.”

#război #Ucraina #Incertitudine

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button