Analize și opinii

Expert în securitate: Atacurile Rusiei asupra Moldovei s-ar putea înteți

Exporturile produselor moldovenești în Rusia s-ar putea reduce și s-ar putea înteți atacurile cibernetice și cele de dezinformare la adresa R. Moldova.

Potrivit expertului în securitate, Andrei Curăraru, acestea sunt câteva dintre sancțiunile pe care le-ar putea aplica Moscova R. Moldova după ce 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău au fost obligați să plece din țară, transmite IPN.md.

Expertul a menționat că instituirea parității diplomatice dintre cele două state este o măsură dură, dar necesară.

Scandalul diplomatic în urma căruia 45 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse au plecat din R. Moldova va influența relațiile moldo-ruse. Totuși, potrivit expertului, dacă Rusia va decide să aplice sancțiuni economice R. Moldova prin limitarea exporturilor, acest lucru nu va afecta semnificativ economia țării, întrucât ponderea exporturilor în Rusia s-a redus considerabil în ultimii ani.

„A fost o măsură diplomatică dură și necesară. S-a constatat o activitate subversivă din partea Ambasadei Federației Ruse și R. Moldova trebuia să reacționeze. Nu sunt prea multe metode prin care R. Moldova să reacționeze la un scandal diplomatic și metoda aleasă a fost reducerea capabilității personalului Federației Ruse în R. Moldova. Se spune că personalul diplomatic este unul de spioni cu licență, cu imunitate diplomatică, și nu prea ai ce le face altfel. Federația Rusă și-a epuizat instrumentele diplomatice cu care ar putea sancționa R. Moldova. Exporturile s-ar putea reduce. Putem asista și la presiuni din partea Federației Ruse asupra aliaților săi, în primul rând Belarus, pentru a repeta astfel de măsuri, pentru că și în Belarus mai exportăm câte ceva. Trebuie să examinăm posibilitatea întețirii atacurilor cibernetice și a celor de dezinformare”, a spus expertul.

Potrivit lui Andrei Curăraru, este mare probabilitatea ca o parte dintre angajații Ambasadei Federației Ruse la Chișinău să fi acționat în calitate de agenți secreți care transmiteau Moscovei informații despre situația social-politică din R. Moldova.

„Mesajul de la Chișinău a fost că intervențiile Rusiei, mai ales că urmează un ciclu electoral, nu mai sunt permise, și astfel de operațiuni care au avut loc până acum nu vor mai fi posibile, cel puțin sub acoperire diplomatică. De multe ori, persoanele care sunt anunțate ca fiind diplomați culturali sau economici îndeplinesc duble funcții. Adică, analizează ce se întâmplă în stat, operează o agentură. Cel mai probabil, printre cei 45 de angajați se aflau și persoane care îndeplineau astfel de funcții. O ambasadă într-un stat atât de mic cum este R. Moldova s-ar fi descurcat cu mult mai puțini angajați”, a mai spus Andrei Curăraru.

Ministerul rus de Externe a calificat decizia autorităților de la Chișinău de a reduce numărului angajaților Ambasadei Federației Ruse drept un gest neprietenos care va avea consecințe grave asupra relațiilor moldo-ruse.

Potrivit părții ruse, decizia autorităților de la Chișinău va afecta cetățenii celor două țări, întrucât aceștia nu vor mai putea beneficia în timp util de asistență consulară.

#Chișinău #securitate #atacurile_Rusiei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button