EconomieRăzboi în Ucraina

Expert: Patru factori care au contribuit la creşterea exporturilor din Moldova

Agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina a schimbat puternic raporturile comerciale ale Republicii Moldova, transmite sursa.

În perioada ianuarie-martie 2022, exporturile de mărfuri din Republica Moldova au însumat peste 1 miliard de dolari, valoare mai mare cu peste 55 la sută comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul trecut, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Cel mai mare aport la creştere l-au avut majorările semnificative ale exporturilor de cereale, oleaginoase şi ulei de floarea-soarelui.

Economistul Veaceslav Ioniţă de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” spune că sunt patru factori care au stat la baza creşterii exporturilor. Primul ţine de recolta agricolă record de anul trecut, care a creat posibilitatea sporirii fulminante a exporturilor, în special de oleaginoase şi cereale.

Al doilea factor ţine de majorarea preţurilor la produsele exportate, în special la cele agroalimentare, pe fundalul unei crize alimentare globale, care ia amploare tot mai mult.
Un alt factor, este legat de reexportul anumitor produse din Ucraina.

La nivel de ţări, România şi-a consolidat statutul de cel mai mare importator de mărfuri din Republica Moldova cu o pondere de 31,7% din total.

Rolul Federaţiei Ruse ca partener economic al Republicii Moldova este în continuă scădere.

În luna martie, din Federaţia Rusă au fost importate mărfuri în valoare de 133 de milioane de dolari. Dintre acestea, 91,3 milioane au revenit importurilor de gaze, iar 30 de milioane – uleiurilor din petrol.

#Moldova #Export #Război_în_Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button