Război în Ucraina

Experți: „Situația arată cât de serioase sunt intențiile lui Putin, dar nu există motive de alertă maximă pentru R.M”

În Republica Moldova deocamdată nu există motive de alertă maximă în domeniul securității. Este opinia mai multor experți potrivit cărora, deși serviciile de informații americane vorbesc despre intențiile Rusiei de a crea coridor terestru până în regiunea transnistreană, deocamdată acest scenariu este irealizabil. Potrivit specialiștilor în domeniul securității, devine îngrijorător faptul că Rusia își intensifică atacurile asupra Ucrainei, iar acest lucru ar putea transforma conflictul militar din țara vecină într-un război de uzură, transmite sursa.

Potrivit informațiilor oferite de serviciile secrete americane, planul Kremlinului este extinderea coridorului terestru către Vest pentru a captura portul Odessa și a realiza conexiunea cu forțe din Transnistria, blocând astfel accesul Ucrainei la mare.

Experții în geopolitică spun că ambițiile expansioniste ale Rusiei sunt cunoscute, însă atât timp cât Ucraina opune rezistență, Republica Moldova nu va fi atrasă în război.

„Încă de la începutul acestui război, Federația Rusă a distrus obiectivele militare ale Ucrainei, apoi a încercat să pună presiune distrugând infrastructura civilă, ne arată cât de serioase sunt intențiile lui Putin de a suprima Ucraina. Inițial credeam că războiul se va menține în perimetrul republicilor separatiste. Acum vedem că sunt scoase de la naftalină planurile privind proiectul Novorusia. Aceste planuri sunt aduse în atenția publicului pentru a speria societatea din preajma Ucrainei. La Marea Azov sunt blocate toate porturile. Pe acolo se aproviziona regiunea Donbass cu bunuri. Obținând control și asupra portului din Odesa va fi blocată infrastructura de transport și comerț nu doar a Ucrainei, ci și a Republicii Moldova”, a spus experta în geopolitică Angela Gramadă la postul public de televiziune.

În același timp, expertul pe domeniul securității, Ion Leahu, spune că deși comunitatea internațională anticipează un eșec militar al Rusiei, armata rusă continuă să distrugă Ucraina, în ultima perioadă chiar intensificându-și atacurile.

„În prezent, nu sunt motive pentru o stare de alertă. De la izbucnirea acestui război se vorbește că Rusia își dorește crearea așa-numitei Malorusii, de a ajunge la gurile Dunării și de a priva Ucraina de ieșirea la Marea Neagră și Marea Azov. Aceste intenții nu sunt noi. Americanii vorbesc tot mai des despre o discrepanță între planurile lui Putin și capacitățile economice și militare ale Federației Ruse. Dar, observăm că în ultimul timp trupele ruse sunt mult mai active. Observăm că Rusia a găsit resurse pentru a se activiza. Iată acest lucru devine îngrijorător”, a spus ex-membrul Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu.

La 10 mai, în timpul unor audieri în Congresul american pe marginea războiului din Ucraina, Avril Haines, directoarea comunității serviciilor de informații a Statelor Unite a menționat că „Rusia se pregătește pentru un conflict prelungit care va fi imprevizibil și intens, din cauza nepotrivirii dintre ambițiile lui Vladimir Putin și capacitățile militare ale Rusiei”.

Potrivit oficialului american, printre obiectivele Kremlinului este și crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană.

#Transnistria #Ucraina #Odesa_port #război #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button