Internaţional

Explozii uriașe la o stație GPL din România: Un mort și 57 de răniți

Cel puțin o persoană a murit și alte 57 au fost grav rănite în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

În urma exploziilor de la stația GPL, din localitatea Crevedia, o persoană a murit și alte 57 au fost rănite, potrivit unui comunicat transmis de autorități, transmite Digi24.ro.

Printre acestea se numără:

  • Opt victime după prima explozie, dintre care o persoană decedată (infarct, fără arsuri) și șapte persoane rănite (trei cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, patru cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
  • 50 de victime după a doua explozie, dintre care trei persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 de persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi).

54 de persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Potrivit autorităților, odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție:

  • ISU DB: șase autospeciale de stingere, o autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD, două puncte medicale avansate;
  • ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, o autospecială cu roboți, o autospecială de stingere cu pulbere și azot, o autoscară, două puncte medicale avansate, șapte ambulanțe SMURD, patru ambulanțe SMURD cu medic, un echipaj CBRN, un punct de comandă mobil, o descarcerare;
  • ISU PH – trei autospeciale de stingere;
  • un elicopter SMURD;
  • nouă echipaje SAJ Dâmbovița;
  • IGPR – 29 de polițiști;
  • IGJR – 30 de jandarmi.

„Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 de metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 de locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert”, se arată în comunicat.

O a doua explozie la stația de alimentare GPL din Crevedia a fost surprinsă și filmată de martorii care erau în zonă.

În total, au avut loc patru explozii, în stația respectivă fiind trei cisterne GPL de câte 10.000 de litri.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă seară, că circa 26 de pompieri au fost răniţi în urma celei de-a doua explozii din judeţul Dâmboviţa, unul dintre ei fiind în stare gravă. El a precizat că există în continuare pericol de explozie.

Acesta avertiza că există pericolul unei a treia explozii, la o cisternă aflată la distanță. Potrivit acestuia, sunt trei cisterne în total și mai este una cu risc de explozie. Riscul unei alte explozii este motivul pentru care zona a fost evacuată și a fost luată decizia “de a se îndepărta toată lumea la peste 700 de metri de zona în care este incendiul”.

Ministerul Mediului a publicat estimări privind calitatea și circulația aerului în zona Crevedia: „Stațiile din partea de nord a Bucureștiului au înregistrat ușoare creșteri nesemnificative ale concentrațiilor de particule în suspensie, fără impact asupra calității aerului. Nici ceilalți poluanți monitorizați nu înregistrează valori ridicate”, transmite Ministerul într-un mesaj public pe Facebook.

#Explozii #România #stație_GPL

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button