Economie

Exportul și importul de metal uzat în R. Moldova. Cine este cel mai mare exportator

Anul trecut exportul de minereuri metalifere și deșeuri de metale a crescut de 3,2 ori, față de anul 2020, și de 5,5 ori comparativ cu anul 2019, arată date statistice oficiale.

Astfel valoarea exporturilor de minereuri metalifere şi deşeuri de metale din Republica Moldova în 2021 a ajuns la circa 87,3 milioane de dolari, în timp ce în 2020 valoarea exporturilor a constituit 27 de milioane de dolari, iar în 2019 – aproximativ 15,9 milioane de dolari, transmite sursa.

Cine este cel mai mare exportator

În consecință, cota acestui tip de marfă a urcat de la doar 0,6% în anii 2018-2019 la 2,78% în 2021, intrând în top 10 mărfuri exportate din Republica Moldova.

Un astfel de salt este explicat prin liberalizarea exportului de deșeuri de metale, inițiată la finele anului 2019 și care a dus la spargerea monopolului Metalferos.

Cel mai mare exportator de deșeuri de metale din Republica Moldova este grupul Sofilarex, deținut de omul de afaceri Valentin Eșanu.

Anterior acesta a declarat că anul trecut compania sa a exportat deșeuri de metale în valoare de circa 1,3 miliarde de lei. Aceasta ar fi de aproape 10 ori mai mult ca în 2020.

Pentru a facilita exportul el a cumpărat anul trecut și două nave maritime, cu care transportă deșeurile de metale din portul Giurgiulești în alte state. Destinația deșeurilor de metale din Moldova este în special Turcia.

Un alt exportator important este SA Metalferos, controlată de stat și care până în 2019 a deținut monopolul pe piața colectării și exportului de deșeuri de metale feroase și neferoase.

Creștere de circa 40 de ori a importurilor de deșeuri din România

Totuși cea mai mare parte din deșeurile de metale colectate în Republica Moldova, ajung la Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Cât despre importul de minereuri metalifere şi deşeuri de metale, apoi datele statistice oficiale arată că anul trecut acesta a constituit doar 1,5 milioane de dolari, fiind în scădere cu aproape 17% față de 2020.

Cifrele reale sunt de aproape 40 de ori mai mari și aceasta pentru că importurile efectuate de agenții economici din regiunea transnistreană nu intră în statisticele oficiale ale Republicii Moldova.

Menționăm că din noiembrie 2021 Uniunea Europeană a impus interdicție la exportul de deșeuri de metale și aliajele acestora în formă metalică în Republica Moldova.

Principalul importator de deșeuri de metale din statele UE era Uzina Metalurgică de la Râbnița. Importurile provenind în special din România, iar interdicția a lovit anume în această uzină.

Datele vamale din România arată că în 2020 Republica Moldova ar fi importat circa 250.000 de tone de deșeuri de metale feroase în valoare de 64 milioane de dolari, adică de 40 de ori mai mult decât arată datele vamale moldovenești.

Importurile de deșeuri de metale din România în Republica Moldova au crescut în perioada 2016-2020 de la doar un milion de dolari în 2016, la 16 milioane de dolari – în 2017, la 64 milioane de dolari în 2020.

În consecință piața moldovenească, mai exact Uzina de la Râbnița din regiunea separatistă a devenit a doua piață de desfacere pentru deșeurile de metale din România.

În prezent în jurul importurilor de deșeuri de metale din statele Uniunea Europeană există o dispută publică legată de faptul dacă autoritățile de la Chișinău trebuiau să intervină sau nu pe lângă instituțiile UE pentru ridicarea acestei interdicții.

#metal_uzat #Metalferos #Sofilarex #Uzina_Metalurgică_Râbnița

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button