Societate

Facturi de 2-3 ori mai mari pentru spitalele din țară

În această iarnă, instituţiile medicale din ţară achită facturi pentru căldură de două sau chiar trei ori mai mari faţă de anul trecut.

Potrivit deputaţilor BCS, povara financiară, pusă pe umerii managerilor de spitale, este enormă. Din acest motiv, parlamentarii i-au cerut Guvernului să modifice Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, transmite sursa.

„Soroca! Dacă, anul trecut, au plătit 980 de mii de lei pentru încălzire pe tot sezonul rece, acum, doar pentru luna ianuarie trebuie să plătească 600 de mii de lei”, a spus Vladimir Odnostalco, deputat BCS.

Managerul Spitalului Raional Soroca, Angela Rusnac, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune dacă instituţia va putea achita facturile pentru încălzire.

Potrivit lui Odnostalco, spitalele din ţară nu vor putea face faţă cheltuielilor, deoarece bugetele acestora au fost stabilite în baza vechilor tarife la gaz şi energia electrică.

Am încercat să aflăm de la Guvern cum se va interveni în cazul în care instituţiile medicale vor fi în imposibilitatea de a achita facturile.

Ofiţerul de presă al Guvernului, Marina Nani, ne-a spus că informaţiile prezentate de Vladimir Odnostalco sunt false şi că Ministerul Sănătăţii urmează să vină cu precizări în acest sens.

Potrivit şefului Direcţiei Asistență Socială și Sănătate a municipiului Chişinău, Boris Gîlca, şi spitalele din Capitală sunt sufocate de cheltuielile mari pentru căldură.

„Cheltuieli duble faţă de cheltuielile de anul trecut. Este o povară enormă pe instituţiile medicale, dar noi nu vom economisi pe sănătatea oamenilor”, a spus Boris Gîlca, șef Direcţia Asistență Socială și Sănătate.

În timp ce autorităţile din Capitală se plâng, unii manageri ai spitalelor raionale spun că vor face faţă situaţiei.

„Compania Naţională ne-a oferit un contract pentru anul acesta, el este un pic mai mare decât cel de anul trecut. După primele calcule provizorii parcă ne-ar ajunge. Nu vom face reducerea bugetului la alte capitole”, a spus Anatol Răcilă, directorul Spitalului Raional Cantemir.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, spunea anterior că scumpirea gazului natural va afecta şi primăriile, dacă autorităţile centrale nu vor veni cu un sprijin financiar suplimentar.

Congresul Autorităților Locale din Moldova pregăteşte, în prezent, solicitări pe care le va expedia Guvernului şi Ministerului Finanţelor.

La începutul lunii decembrie, şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, i-a cerut Executivului alocarea suplimentară de bani pentru grădinițe, școli și spitale, din cauza scumpirii gazului natural și a agentului termic.

#Facturi #Spitale #Cheltuieli

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button