Conflictul de pe Nistru este un subiect rar abordat în spațiul public, fiind evocat mai des la comemorările victimelor din 2 martie, considerată data de început oficial al războiului. Totuși, primele violențe au avut loc pe 2 noiembrie 1990, pe podul de la Dubăsari, unde televiziunea din stânga Nistrului a prezentat evenimentele ca pe o „tentativă de apărare” a separatiștilor. Potrivit acestei versiuni, forțele armate ale Moldovei ar fi atacat orașul, iar în urma atacului au fost uciși trei apărători și răniți alți 16. Aceasta este o narațiune deformată care nu reflectă realitatea, transmite sursa.
În fapt, violențele de pe podul de la Dubăsari au fost provocate de acțiunile separatiștilor, care, după referendumul din 1990, au inițiat o operațiune pentru înlăturarea autorităților legale din oraș. Ion Costaș, fost ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, a explicat că în noiembrie 1990, separatistii au instalat puncte de control pe drumuri, au blocat podul și au forțat autoritățile locale să părăsească sediile administrative. Ca răspuns, forțele de ordine din Republica Moldova au intervenit pentru a restabili ordinea, iar confruntările au dus la victime și conflicte între poliția moldovenească și formațiunile separatiste. Astfel, evenimentele din 2 noiembrie 1990 au marcat începutul unei confruntări armate pe Nistru.
Imagine: ilustrativă, sursă: https://tv8.md/2024/11/14/video-falsuri-mediatice-nistrene-cum-este-prezentat-conflictul-din-2-noiembrie-1990-la-televiziunea-din-stanga-nistrului/269646