Societate

Averile obținute fraudulos vor putea fi confiscate, chiar dacă sunt scrise pe rude; Proiect al Maiei Sandu, avizat de Guvern

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv proiectul de lege privind aplicarea mecanismului de confiscare extinsă, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Până în prezent, aplicarea mecanismului de confiscare extinsă nu a fost posibilă. Aceasta se aplică doar atunci când se stabilește incontestabil că bunurile au o legătură nemijlocită cu infracțiunea pentru care persoana a fost condamnată. În acest caz, pentru a aplica confiscarea extinsă a unui bun, persoana trebuie să fie condamnată, iar bunul respectiv trebuie să constituie obiect al infracțiunii, fie corp delict, transmite sursa.

Proiectul aprobat propune o altă abordare – dacă persoana a fost condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material și dobândește în mod ilegal bunuri ca sursă generatoare de profit, acestea pot și trebuie confiscate în folosul statului, fără ca statul să probeze că fiecare bun confiscat provine dintr-o infracțiune care ar fi documentată penal. Este suficient ca persoana să fie condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material, iar instanța să stabilească că într-adevăr există diferență dintre veniturile licite și avere.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că, în afara revizuirii și asigurării funcționalității mecanismului de confiscare extinsă a bunurilor infracționale, ministerul va veni în curând cu un pachet de modificare a legislației care va permite și confiscarea non-penală a bunurilor.

„Curtea Constituțională a stabilit că măsurile de confiscare sunt proporționale și în lipsa unei condamnări care să stabilească vinovăția persoanelor învinuite. Aceste modificări vor crea toate premisele ca să avem în sfârșit confiscări ale averilor obținute în mod fraudulos, care aparțin funcționarilor, indiferent că sunt înscrise pe ei sau pe membrii familiei, rude sau terți”, a subliniat ministrul Sergiu Litvinenco.

Guvernul a susținut inițiativa legislativă, venind cu mai multe propuneri de îmbunătățire, inclusiv extinderea cercului de infracțiuni pentru care poate fi aplicată confiscarea extinsă, dar și stabilirea exhaustivă a listei lor.

#Maia_Sandu #Averile #bunuri_infracționale #proiectul_de_lege

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button