Politică

Felicitări din partea politicienilor Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenței

Maia Sandu, de Ziua Independenței: În ochii Moldovei se reflectă cu mândrie oamenii noștri.

Șefa statului a publicat un videoclip emoționant și un mesaj cu prilejul celei de-a 32-a aniversări a Zilei Independenței țării, transmite Știri.md.

„În ochii lor, Moldova e bogată – clădită pe truda lor, moștenire transmisă copiilor.

În ochii lor, Moldova are viitor – construit acasă cu încredere.

În ochii lor, Moldova este în pace și siguranță – pentru cei dragi, pentru neam.

În ochii lor, Moldova e peste tot în lume – omul sfințește locul.

În ochii lor, Moldova se dezvoltă – prin munca valoroasă a fiecăruia.

În ochii lor, Moldova e frumoasă – ea crește în mâinile noastre.

În ochii Moldovei se reflectă cu mândrie oamenii noștri.

La mulți ani, Moldova!”, a declarat Sandu.

Recean, mesaj de felicitare: Împreună construim o țară europeană

Prim-ministrul Dorin Recean a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.

Șeful Guvernului i-a felicitat pe cetățeni și a declarat că doar cu eforturile tuturor țara va ajunge în Uniunea Europeană, transmite Știri.md.

„La mulți ani, Republica Moldova! 

La mulți ani, dragi oameni! 

Împreună construim o țară europeană de care să ne mândrim”, a spus premierul în mesajul său.

„O țară se dezvoltă atunci când fiecare dintre noi contribuie”. Mesajul transmis de Ion Ceban cu prilejul Zilei Independenței

„Patria noastră se oglindește în lumina ochilor copiilor noștri, a părinților și a tuturor celor care iubesc țara necondiționat”. Este mesajul transmis de primarul Chișinăului Ion Ceban cu prilejul Zilei Independenței.

„Republica Moldova suntem noi! Patria noastră se oglindește în lumina ochilor copiilor noștri, a părinților și a tuturor celor care iubesc țara necondiționat. O țară se dezvoltă atunci când fiecare dintre noi contribuie. Lucrurile schimbate spre bine, nu trebuie să fie doar la nivel declarativ. Oamenii sunt bogăția acestei țări, iar cu fiecare an, este important ca cetățenii Republicii Moldova să nu-și piardă încrederea. Împreună suntem Moldova! La mulți ani, Patrie!”, afirmă Ceban.

Republica Moldova marchează duminică 32 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în anul 1991. 

„Să privim înainte cu încredere, unitate și dorința comună”. Nicu Popescu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței

„Independența este o comoară prețioasă, iar drumul spre aderare la Uniunea Europeană reprezintă un pas semnificativ către un viitor mai luminos”. Afirmația aparține vicepremierului Nicu Popescu care se conține în mesajul transmis cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova.

„Cu ocazia Zilei Independenței, ne bucurăm să sărbătorim nu doar țara noastră, ci și obiectivul nostru de a trăi în pace și în armonie în familia europeană. Independența este o comoară prețioasă, iar drumul spre aderare la Uniunea Europeană reprezintă un pas semnificativ către un viitor mai luminos.

Astăzi, sărbătorim nu doar trecutul și realizările noastre, ci și speranțele și aspirațiile pentru viitor. Prin eforturile noastre de a promova valorile de pace, democrație și libertate, putem deveni un exemplu demn de urmat pentru toate națiunile. Integrarea europeană este un angajament către prosperitate, cooperare și înțelegere reciprocă, aducând cu sine oportunități infinite și legături puternice.

Să privim înainte cu încredere, unitate și dorința comună de a construi un viitor în care cetățenii noștri să se bucure de toate beneficiile oferite de integrarea europeană. Fie ca această zi să aducă împlinirea tuturor eforturilor noastre și să marcheze un nou capitol strălucitor în istoria Republicii Moldova.
La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, pace și integrare europeană!”, afirmă Popescu.

Acum 31 de ani, în 27 august 1991, în urma puciului de la Moscova, Republica Moldova şi-a declarat independența „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, aşa cum se menţionează în Declarația de Independență.

Evenimentul a fost precedat de adoptarea Declarației de suveranitate, în 23 iunie 1990, şi de neparticiparea la referendumul asupra menţinerii URSS, pe data de 17 martie 1991.

Momentul independenței a fost pregătit câțiva ani la rând de Mișcarea de Eliberarea Națională din Moldova de la sfârșitul anilor `80.

România a fost primul stat care recunoscut oficial independența și suveranitatea Republicii Moldova. În 21 decembrie 1991, Republica Moldova semnează actul de constituire a Comunității Statelor Independente, iar în anul 1992, Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.

Declaraţia de Independență a fost semnată de 278 deputaţi din 380 de parlamentari aleşi nominal, conform circumscripţiilor. În urma declarării independenței, Republica Moldova a devenit un stat suveran şi independent.

Drumul spre obţinerea independenţei faţă de URSS a fost unul complex, fiind marcat de manifestări civile, iar rezultatul final întârziind din cauza activiştilor proruşi din stânga Nistrului sau adepţilor Partidului Comunist. Deşi a existat o dorinţă enormă de menţinere a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti în componenţa URSS, succesul mişcărilor naţionale de la sfârşitul anilor ’80 ai secolului trecut a fost incontestabil.

„În calitatea sa de stat suveran şi independent, Republica Moldova ADRESEAZĂ Organizaţiei Naţiunilor Unite cererea de a fi admisa ca membru cu drepturi depline în organizaţia mondială şi în agenţiile sale specializate; DECLARĂ că este gata să adere la Actul final de la Helsinki şi la Carta de la Paris pentru o nouă Europă, solicitînd, totodată, să fie admisă cu drepturi egale la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi la mecanismele sale; CERE Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupaţie a acesteia şi să retragă trupele sovietice de pe teritoriul naţional al Republicii Moldova”, se menţionează în Declaraţia de Independenţă.

Perioada care a urmat nu a fost deloc uşoară. În primul an de la proclamarea independenţei, în estul şi sudul ţării au început mişcări separatiste, iar în 1992 în Transnistria, regiune care se consideră în continuare independentă faţă de Republica Moldova şi care este susţinută de Moscova, a avut loc un război sângeros.

Igor Dodon: De Ziua Independenței am o singură dorință

De Ziua Independenței, Igor Dodon are o singură dorință – „ca moldovenii să nu își abandoneze speranța în destinul Republicii Moldova”.

Totodată, în mesajul său de felicitare, Dodon nu a ezitat să critice partidul de guvernământ, transmite Știri.md.

„Să nu renunțăm la propria țară, să nu încetăm să trăim, să muncim, să luptăm și să visăm la un viitor mai bun în Moldova și pentru Moldova. 

Să nu uităm că Republica Moldova este patria noastră, unica patrie. Moldova este leagănul neamului nostru, este vatra poporului moldovenesc. 

Și oricât de grele sunt vremurile de azi, noi le vom depăși, vom rezista și vom restabili încrederea în ziua de mâine. 

Sunt convins că la conducerea țării vor reveni, inevitabil, forțele politice stataliste și suveraniste, iar guvernarea-marionetă PAS, care deservește interesele străine, va pleca la urna istoriei. 

Moldova va redobândi independența și va supraviețui!”, a declarat Dodon.

#Moldova #Ziua_Independenței #politicieni #felicitări

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button