Analize și opinii

Festivalul Mondial al Tineretului este folosit de Moscova pentru a atrage străinii în interesele strategice ale Rusiei

De la începutul războiului de amploare împotriva Ucrainei, Rusia a încercat să demonstreze lumii că nu i-a întors spatele și continuă să mențină legături puternice cu Moscova. La urma urmei, agresiunea sa a provocat o izolare internațională fără precedent. În acest scop, Kremlinul a organizat la Soci, în perioada 1-7 martie, un “Festival mondial al tineretului”, planificat să se desfășoare pe teritoriul federal Sirius, la care participă tineri (adolescenți) și diverse personalități culturale de orientare pro-rusă. Pe de o parte, scopul unor astfel de evenimente este propagandistic, dar poate exista și un altul.

Rusia, urmând exemplul URSS, încearcă să lucreze în rândul tinerilor străini, în special a celor cu o poziție “alternativă” pronunțată (eco-activism, activism cultural, inovatori politici și sociali), pentru a forma o poziție loială față de Federația Rusă și conducerea acesteia. La “festival” vor participa așa-numiți “voluntari” din rândul participanților la “organizații publice” create de Rusia, precum “Tinerii Sudului”, “Mișcarea Întâiului” și altele. Moscova a creat astfel de organizații după modelul Komsomolului sovietic pentru a spăla creierul tinerilor.

Este demn de remarcat faptul că majoritatea participanților la festival vor fi din Rusia însăși, precum și cei strămutați din teritoriile ocupate ale Ucrainei. În același timp, sunt așteptați să participe și cetățeni ai altor state loiale Rusiei. Prin urmare, va exista o prezență activă a serviciilor speciale rusești la evenimentele menționate, ceea ce va avea consecințe corespunzătoare.

Serviciile speciale rusești pot recruta invitați străini și îi pot determina să coopereze, ceea ce reprezintă o aventură destul de periculoasă, deoarece îi poate costa nu doar cariera, ci și viața. Odată cu ieșirea catastrofală a talentelor, Rusia poate fura evoluțiile și tehnologiile care vor fi prezentate de participanții străini. Pentru această țară, furtul proprietății intelectuale este ceva obișnuit.

Prin intermediul unor evenimente precum Festivalul Mondial al Tineretului, Rusia atrage de partea sa tineri specialiști străini, lideri de afaceri și manageri de top din sfera IT pentru a avea acces la dezvoltări inovatoare, la rezultatele cercetării aplicate și la monitorizarea științifică în domenii de dezvoltare promițătoare. În acest sens, statele ai căror cetățeni au mers la Festivalul Mondial al Tineretului ar trebui să ia măsuri adecvate pentru a asigura o protecție de stat fiabilă a propriilor dezvoltări și realizări științifice.

#forum#tineri#Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button