Război în Ucraina

Fiica lui Putin a scris într-un grup de Telegram ce crede despre război

Fata cea mare a lui Vladimir Putin, Maria Vorontsova, ar fi activă într-un grup de chat Telegram folosit de absolvenți ai Departamentului de Medicină al Universității de Stat din Moscova, unde scrie uneori despre evenimente curente, relatează site-ul independent rus Meduza, care e supus sancțiunilor de către Kremlin.

Dmitri Kolezev, redactorul-șef al site-ului Republic, a împărtășit această informație miercuri, 18 mai 2022, postând mai multe capturi de ecran primite de la un membru al acelui grup de chat care arată comentariile Vorontsovei, transmite sursa.

Mesajele, dacă sunt autentice, scrie Meduza, oferă o privire rară asupra gândirii politice a uneia dintre cele mai apropiate rude ale președintelui rus. Vorontsova ar fi participat la grup sub numele de „Maria V.”. Atât sursa lui Kolezev din grupul de chat, cât și un jurnalist care cunoaște contul de Telegram al Vorontsovei au confirmat că „Maria V.” este fiica lui Putin. 

Când s-a alăturat grupului în toamna trecută, Maria V. s-a prezentat drept Maria Vorontsova, promoția 2011, ceea ce coincide cu ceea ce știu reporterii despre educația ei. Există aproximativ 170 de persoane în camera de chat, iar sursa lui Kolezev spune că membrii mai vechi „îi avertizează periodic pe nou-veniți, dacă cineva intră într-o ceartă aprinsă cu [Vorontsova]”. 

Capturile de ecran ale schimburilor de chat cu fiica lui Putin indică însă că alții din grup nu se sfiesc să se confrunte cu ea pe diverse probleme. Potrivit înregistrărilor pe care le-a obținut Kolezev, multe dintre comentariile Mariei asupra problemelor politice și sociale sunt ecoul retoricii tatălui ei, Vladimir Putin. În multe dintre mesajele ei, ea critică ferm atitudinile occidentale cu privire la Rusia, uneori chiar invocând comploturi diabolice ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene:

„Nimeni din Occident nu are nevoie de țara noastră pentru a fi prosperă. Ei au făcut întotdeauna tot posibilul pentru a se asigura că acest lucru nu se întâmplă. Și vor continua să facă asta. Dacă dintr-o dată, așa cum aproape s-a întâmplat în anii 90, Rusia devine un apendice cu drepturi depline asupra materiei prime al Statelor Unite și al UE, voi fi curioasă să văd pe cine dai vina pentru faptul că nu trăim într-o economie prosperă.”

„În 2008 au început primele sancțiuni, care amenințau că mozzarella va dispărea de pe rafturile magazinelor. Toată lumea s-a speriat! Cum vom supraviețui acum? Fără mozzarella italiană? Și acum? Mai respirăm? Așa s-ar părea. Acum avem chiar și propria noastră mozzarella. Și ceva din toate acestea a fost posibil în anii 90? Nu.” 

Cu referire directă la invazia Rusiei asupra Ucrainei, Vorontsova spune, într-un schimb de replici: „Nu suntem nemții în anii 30. Dacă suntem ceva, suntem mai mult cei care au fost vizați de atacuri.”

Într-un alt schimb de replici, fiica președintelui Putin a criticat un alt membru al grupului de chat pentru că a folosit cuvântul „anexare” pentru a descrie ocuparea Crimeei de către Rusia, în 2014, insistând că un astfel de limbaj trece cu vederea „voința poporului”. 

Ea a mai susținut că NATO ar fi stabilit o prezență militară permanentă în peninsulă, dacă alianța ar fi ajuns vreodată la aceasta, și a repetat afirmațiile armatei ruse despre presupusele laboratoare americane de arme biologice pe teritoriul ucrainean.

Vorontsova s-a plâns, de asemenea, că Statele Unite nu se confruntă niciodată cu sancțiuni internaționale pentru războaiele inițiate de Washington și susține teoria conform căreia CIA controlează presa liberă și opoziția anti-Kremlin a Rusiei. „Ce fel de media de știri trăiește din banii cititorilor după ce a fost blocată?”, a întrebat ea într-o conversație. Conform capturilor de ecran publicate, însă, există o problemă politică asupra căreia Maria V. a refuzat să comenteze: persecuția comunității LGBTQ din Cecenia.

Kolezev a împărtășit, de asemenea, capturi de ecran care arată răspunsurile delicate ale Vorontsovei la întrebările despre președintele Rusiei. De exemplu, când a fost întrebată: „Ați dori să vorbiți despre casa de la țară a lui Putin [probabil o referire la palatul președintelui de pe coasta Mării Negre, lângă Gelendzhik]”, Maria V. a răspuns: „Sigur, hai să o facem”.

Când altcineva din grup a comentat, referindu-se la Putin: „Ani de muncă la gunoi din cauza unei singure persoane”, fiica lui Putin a răspuns: „Din cauza unei singure persoane… Am vrut să scriu: „Ce interesant”, dar nu sunt sigură că este interesant.” Într-un alt schimb, ea a spus: „Cunosc personal oameni care au lucrat/lucrează în serviciul de stat, lucrează continuu și o fac în beneficiul tuturor”.

„Permiteți-mi să subliniez din nou că nu putem afirma fără echivoc că Maria V. este adevărata Maria Vorontsova, fiica lui Vladimir Putin. Dar dovezile circumstanțiale și două surse indică faptul că este. În acest caz, ne putem imagina ce crede cineva din cel mai apropiat mediu familial al președintelui despre evenimentele care se desfășoară astăzi. 

Dacă aceasta este cu adevărat Maria Vorontsova, se pare că rudele mai tinere ale lui Putin împărtășesc viziunea lui asupra lumii. Și asta înseamnă că există mai puține motive pentru a te aștepta la opoziție în cercul interior al lui Putin și înseamnă că este în general inutil să încerci să apelezi la Maria cu rugăminți de a-și influența tatăl și de a opri războiul, așa cum au încercat să facă activiștii [în cadrul demonstrațiilor] de la casa fostului soț din Europa”, a explicat Dmitri Kolezev.

Maria Vorontsova, născută Maria Vladimirovna Putina, are 37 de ani și este cel mai mare copil al lui Vladimir Putin. Președintele Rusiei și mama Mariei, Liudmila, au divorțat în 2014. Maria are o soră mai mică, Ekaterina. Vorontsova este endocrinolog pediatru și în 2011 a absolvit medicina la Universitatea de Stat din Moscova, după ce anterior studiase biologie la Universitatea de Stat din St. Petersburg.

#război #fiica_lui_Putin #Putin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button