Internaţional

Finlanda devine membrul nr. 31 al NATO după votul favorabil din partea Turciei şi Ungariei

Parlamentul turc a aprobat aderarea Finlandei la NATO. Turcia a fost ultima ţară membră care a ratificat protocolul de admitere a ţării în alianţă, transmite sursa.

Turcia a aprobat solicitarea Finlandei de a adera la NATO după câteva luni de dispute. Parlamentul turc a votat în unanimitate în favoarea aderării Finlandei joi, depăşind ultimul ei obstacol din procesul de aderare, potrivit CNN, la patru zile după parlamentul Ungariei. Finlanda şi Suedia s-au angajat timp de decenii să nu adere la NATO pentru a evita să provoace Kremlinul.

Totuşi, acest lucru s-a schimbat când dictatorul rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina şi a forţat cele două ţări scandinave să-şi reevalueze statutul neutru. O majoritate covârşitoare a membrilor NATO au răspuns pozitiv la cererile lor, aprobându-le în câteva săptămâni. Dar Turcia şi Ungaria au blocat sau au prelungit procesul de aderare.

Erdogan a acuzat Finlanda şi Suedia că găzduiesc „organizaţii teroriste” kurde, în timp ce premierul ungar Viktor Orban a susţinut că răspândesc „minciuni” cu privire la situaţia statului de drept al ţării sale.

#Finlanda #membrul_al_NATO #Turcia #Ungaria

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button