Politică

Fostul șef al Securității Statului cere amânarea examinării procesului împotriva lui Sandu

Fostul director al Serviciului Protecției de Stat (SPPS) Jaroslav Martin, numit în funcție de fostul președinte Igor Dodon, cere ca dosarul Maiei Sandu, care l-a concediat în 2020, să fie transferat de la Curtea de Apel la o altă instanță.

Cererea corespunzătoare a fost depusă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) pe 27 noiembrie, relatează anticoruptie.md

Judecătoria Chișinău a sectorului Râșcani în luna martie a acestui an a respins cererea generalului de chemare în judecată a Președintelui Republicii Moldova, prin care acesta solicită anularea decretului din 30 decembrie 2020 privind demiterea acestuia din funcție, precum și decizia care l-a respins în plângerea sa anterioară. Cu toate acestea, instanța de fond a statuat că argumentele reclamantei sunt nefondate.

Jaroslav Martin a cerut și instanței să-și recalculeze pensia. Instanța de fond a decis însă respingerea cererii, iar această decizie a fost susținută și de Curtea de Apel Chișinău. La sfârșitul anului 2022, judecătorii Curții Supreme au recunoscut, de asemenea, pretențiile generalului ca nefondate.

Jaroslav Martin a fost numit director al Serviciului Securității Statului în iunie 2019 prin decret al fostului președinte Igor Dodon, imediat după ce Serviciul a trecut din subordinea Guvernului în subordinea Președintelui Republicii Moldova. În martie 2020, Dodon i-a acordat lui Martin gradul special de general-maior al Serviciului de Securitate a Statului.

La 14 iulie 2022, generalul a fost acuzat de fals în documente guvernamentale. Ar fi cerut subordonaților săi să falsească documente pentru a obține gradul de general-maior pentru el și pentru adjunctul său, Petru Cordunean.

„Fostul șef al Serviciului este acuzat, pe baza probelor prezentate de Parchet, că în martie 2020, folosindu-se de superioritatea funcției și gradului său în raport cu doi șefi de direcție SPPS, le-a cerut acestora modificarea conținutului a procesului-verbal al ședinței consiliului SPPS din ianuarie 2020 și decizia consiliului de administrație din aceeași dată prin introducerea de informații false în aceste documente oficiale, de exemplu, că la această ședință numirea directorului și directorului adjunct al SPPS pentru cel mai înalt grad de general-maior SPPS a fost discutat și decis”, susțin procurorii.

Pe de altă parte, Martin susține că a acționat în conformitate cu prevederile legii, iar demisia sa este un abuz.

#Sandu #SPPS #Dodon

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button