Franța, împreună cu partenerii săi europeni și ucraineni, a început să lucreze la crearea unui tribunal special pentru „crima de agresiune” a Rusiei în Ucraina. Acest lucru a fost raportat pe site-ul Ministerului de Externe francez, transmite sursa.
Combaterea impunității pentru crimele comise în Ucraina după agresiunea rusă este o prioritate pentru Franța. Ne-am mobilizat atât în sprijinul sistemului de justiție ucrainean, cât și al Curții Penale Internaționale, care este competentă să efectueze investigații imparțiale și independente pentru a-i aduce pe cei responsabili pentru aceste crime în fața justiției.
Pe 30 noiembrie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus înființarea unui tribunal special sub auspiciile ONU care să investigheze acțiunile Rusiei în Ucraina. Potrivit lui von der Leyen, Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a obține sprijin din diferite state.
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a numit inițiativa tribunalului „o încercare de a acoperi nelegiuirea cuiva” și „a se ascunde în spatele autorității ONU”. Reprezentantul permanent al Rusiei la sediul ONU la Geneva, Gennadi Gatilov, a precizat că înființarea tribunalului necesită aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
Oficiali nenumiți ai UE, într-o conversație cu The Washington Post, și-au exprimat părerea că ar fi imposibil să treacă prin Consiliul de Securitate al ONU propunerea de a crea un tribunal special (Rusia are drept de veto acolo), dar s-ar putea face prin intermediul Adunării Generale a ONU.
În octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluție prin care cere membrilor Consiliului Europei să recunoască Rusia ca „regim terorist” și să accelereze crearea unui tribunal internațional special în legătură cu agresiunea împotriva Ucraina. În noiembrie, o rezoluție similară a fost aprobată de Adunarea Parlamentară a NATO.
La scurt timp după începerea unui război pe scară largă, Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. În martie, el a cerut Federației Ruse să oprească invazia. În plus, Curtea Penală Internațională de la Haga a început să investigheze crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina din 21 noiembrie 2013.