PoliticăSocietate

Sandu, mesaj de mulțumire către meșteri, după ce cămașa cu altiță a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO: „Au făcut-o să renască”

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj de mulțumire, adresat meșterilor care se ocupă de brodarea cămășilor cu altiță. Șefa statului e precizat că prin munca și dăruirea acestora, au reușit să păstreze arta și să o facă cunoscută în întreaga lume, transmite sursa.

„Avem, astăzi, o veste frumoasă – arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. Bucuria este și mai mare prin faptul că decizia UNESCO privind acest dosar comun al Republicii Moldova și României vine pe 1 decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni.

Felicit echipele de la Chișinău și București, care au promovat consecvent cămașa cu altiță la UNESCO. Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii. Întru dăinuirea unui simbol străvechi, care spune povestea neamului nostru, înveșnicit pe cămășile tradiționale românești de bunicile și mamele noastre, și transmisă noilor generații”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

TV8.md reamintește că, comitetul UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a adoptat în data de 1 decembrie, decizia privind înscrierea elementului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

În cadrul reuniunii, precedate de o campanie susținută, plecând de la recomandările Organului de Evaluare, reprezentanții celor două țări au prezentat informații privind contribuția elementului la vizibilitatea și semnificația patrimoniului cultural imaterial național și universal, conexiunea cu alte elemente de patrimoniu, dialogul între comunități, cercetători și ONG-uri, precum și măsurile de salvgardare implementate în comun de ambele state cu implicarea comunităților, purtătorilor și societății civile. 

Cele 24 de state membre ale Comitetului au apreciat valoarea elementului pentru identitatea culturală a celor două țări, funcțiile sociale ale acestuia, aportul la consolidarea dialogului între comunități și la incluziunea socială, precum și importanța măsurilor actuale și viitoare de salvgardare implementate în cooperare cu comunitățile de purtători, în vederea promovării cămășii cu altiță, inclusiv prin intermediul acțiunilor de educație formală și non-formală.

#Maia_Sandu #mesaj_de_mulțumire #Moldova #UNESCO

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button