Internaţional

Franța: pregătită să trimită sute de militari în România

Franța este pregătită să trimită sute de militari în România și să-și asume responsabilitatea de a constitui o forță internațională pentru apărarea acesteia, dacă NATO va lua această decizie, a susținut ministra franceză a apărării, Florence Parly, sâmbătă.

Defășurarea de trupe militare, dacă va avea loc „nu este menită să ducă la vreo escaladare militară”, a accentuat, totuși, Parly, transmite sursa.

„Dialogul continuă şi suntem convinşi că trebuie să rezolvăm acest conflict prin dialog şi soluţii diplomatice”, a spus ea, aducând în discuție și celelalte inițiative ale Franței pentru rezolvarea crizei, inclusiv discuția telefonică pe care Emmanuel Macron a avut-o cu Vladimir Putin, vineri.

Dar, în acelaşi timp, ministra franceză a declarat că „suntem realişti, suntem lucizi şi ne pregătim”, având în vedere mobilizarea mai multor zeci de mii de soldaţi ruşi în ultimele săptămâni în apropiere de frontiera cu Ucraina şi unele mişcări din ultimele zile în Belarus. 

Din acest motiv, a reiterat Florence Parly, „Franţa este pregătită, dacă NATO va decide, să desfăşoare elemente militare în România”, mai precis „câteva sute de oameni”.

Parly a amintit că Franţa are deja forţe militare în Estonia, care participă la întărirea apărării acestei țări împotriva potenţialelor ameninţări din partea Rusiei, şi a precizat că propunerea sa este de a acţiona în România în calitate de „naţiune-cadru” a forţei internaţionale a NATO care ar putea fi trimisă acolo.

„Este vorba de a arăta că suntem dispuşi să apărăm ţările NATO cele mai apropiate de această zonă de tensiune”, al cărei centru este Ucraina, a afirmat Parly.

În convorbirea telefonică de vineri, Macron şi Putin au reiterat dezacorduri „importante” cu privire la tensiunea legată de Ucraina, dar au promis să continue dialogul.

#Franța #România #trupe_militare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button