InternaţionalPolitică

FT: Republica Cehă a propus limitarea mișcărilor diplomaților ruși în UE

Țările UE discută propunerea Cehiei de a introduce restricții privind circulația diplomaților ruși în Uniunea Europeană. Financial Times raportează acest lucru. Praga explică această propunere prin lupta împotriva presupușilor agenți de informații ruși, transmite sursa.

Potrivit FT, săptămâna trecută Republica Cehă a distribuit între țările UE un document în care își propune să discute despre aceste restricții ca parte a celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Potrivit propunerii, diplomații ruși ar trebui să primească vize și permise de ședere care să permită circulația numai pe teritoriul țării gazdă, și nu în întreaga zonă Schengen. De asemenea, Republica Cehă a propus acceptarea doar a pașapoartelor biometrice, care sunt mai greu de falsificat, de la diplomații din Federația Rusă atunci când solicită vize și permise de ședere.

„Agenții GRU și ai altor servicii vin pe teritoriul Republicii Cehe. Este foarte dificil să controlezi acest lucru în zona Schengen”, a declarat un diplomat european pentru publicație.

FT notează că discuțiile privind propunerea cehă sunt într-un stadiu incipient. Publicația sugerează că, din cauza unor probleme juridice complexe, este puțin probabil ca această inițiativă să apară în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni.

În aprilie 2021, Cehia a expulzat din țară 18 angajați ai ambasadei Rusiei la Praga. Autoritățile au susținut că toți au fost identificați ca membri ai serviciilor de informații ruse. Decizia a fost luată după ce autoritățile cehe au anunțat că GRU a fost implicată în explozii la depozitele de muniții din satul Vrbetice din regiunea Zlín din sud-estul Republicii Cehe în 2014. Exploziile au ucis două persoane.

Potrivit FT, în 2022, Cehia a expulzat „peste 70 de ruși” din țară în legătură cu războiul din Ucraina și exploziile la depozitele de muniții. Nu este specificat dacă acești ruși au fost angajați ai misiunii diplomatice ruse.

#Cehia #UE #Schengen #diplomați_ruși

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button