Economie

Gavrilița, declarații optimiste: „Guvernul lucrează la mai multe programe pentru a crește veniturile cetățenilor”

Premierul Natalia Gavrilița atrage atenția cetățenilor să nu se lase manipulați de forțe politice care încearcă să creeze destabilizări în societate. Șefa Executivului spune că există tentative de a folosi nemulțumirea oamenilor pentru a facilita revenirea la putere a unor forțe obscure. În același timp, dă asigurări că sunt depuse toate eforturile pentru ca țara să dispună de energie electrică și gaze naturale la un preț cât mai avantajos posibil.

Premierul Natalia Gavrilița a calificat protestul de duminică, din Piața Marii Adunări Naționale, drept un element al democrației, prin asigurarea libertății de întrunire, informează sursa.

Premierul a menționat că, în ultima perioadă, se atestă tentative de a crea haos în societate.

„Se încearcă crearea unei mișcări de destabilizare. De aceea, îndemn oamenii să nu fie manipulați, să nu se lase folosiți în această situație dificilă. Guvernul lucrează la mai multe programe pentru a crește veniturile cetățenilor și pentru a ajuta antreprenorii. Important este ca aceste manifestații să nu fie plătite, pentru că pe termen lung, aceste persoane își doresc să vină, să poată avea acces la resursele statului și să poată fura cum au mai furat”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

În același timp, premierul a menționat că Republica Moldova va fi asigurată cu energie electrică, deși actualul contract de livrare a energiei a fost semnat doar pentru o lună.

„Negociem în fiecare lună, atât cu Centrala de la Cuciurgan, cât și cu întreprinderi din Ucraina pentru furnizarea energiei electrice. Avem posibilitatea de a semna contract cu Ucraina pe mai multe luni. Luăm în considerare posibilitatea semnării unui contract pe termen mediu. În același timp, discutăm și cu Centrala de la Cuciurgan pentru că obiectivul nostru este să obținem cel mai bun preț pentru cetățeni. În ultimele 3 luni am reușit să menținem prețul la nivelul care a existat anterior. Cuciurgan nu vrea să încheie contract pe o perioadă mai mare de timp, are legătură cu schimbările din regiunea transnistreană, care au survenit odată cu închiderea hotarului cu Ucraina și posibilitățile de a utiliza leii”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Premierul și-a exprimat speranța că Gazprom nu va sista livrările de gaze pentru Republica Moldova, deși Chișinăul nu și-a onorat obligațiunea privind contractarea unei companii care să auditeze datoriile Moldovagaz.

„Deocamdată nu avem indicii că ar fi sistate livrările. La nivelul Consiliului de Observatori Moldovagaz se discută cu Gazprom. Am trimis solicitări pentru a prelungi data auditului, din motive obiective, nu am reușit recrutarea companiilor care să vrea, pe perioada războiului, să facă acest audit. Noi continuăm să căutăm companii independente pentru auditare. Între timp, Curtea de Conturi face un audit. Odată ce licitația a eșuat, se poate merge pe discuții directe cu o companie. Încercăm că identificăm o companie sau un consorțiu de companii care să aibă credibilitate și să ne ofere un raport care poate fi utilizat în negocieri pentru această pretinsă datorie”, a punctat prim-ministrul.

Potrivit deciziei ANRE, de la 1 iunie, tariful pentru gazele naturale este de 18,6 lei pentru un metru cub. Autoritățile dau asigurări că pentru perioada rece a anului Guvernul pregătește un nou mecanism de compensare a tarifului destinat persoanelor cu venituri modeste.

#gazul #energia_electrică #Natalia_Gavrilița #compensații

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button