Politică

Gavrilița pleacă la Bruxelles. Soluționarea conflictului transnistrean – un subiect din agendă

În perioada 4 – 8 februarie curent, premierul Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru la Bruxelles. Prim-ministra va participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova. În premieră, țara noastră va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. 

La Bruxelles va fi examinată evoluția relațiilor Republicii Moldova – UE, cu accent pe dialogul politic și reforme; cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic, comerț, precum şi colaborarea în domeniul politicii externe şi de securitate.

În zilele de 6-7 februarie, Natalia Gavrilița va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali din instituțiile europene.

Reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova va avea loc pe data de 7 februarie și va fi prezidată de șefa Guvernului Republicii Moldova Natalia Gavriliţa și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Pe lângă subiectele din agenda bilaterală, în cadrul Consiliului de Asociere se va face și un schimb de opinii cu privire la provocările regionale, inclusiv impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Soluționarea conflictului transnistrean va fi un alt subiect din agendă, comunică reprezentanții Guvernului moldovean.

Din delegația Republicii Moldova la Consiliul de Asociere fac parte: vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, ministrul Economiei Dumitru Alaiba, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea și secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat Adrian Băluțel.

***

Pe 1 februarie, premierul Natalia Gavrilița anunța că printre subiectele abordate la reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova se numără dialogul politic și reforme, cooperarea economică și sectorială în special în sectorul energetic, chestiuni legate de comerț și cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate.

„Împreună cu mai mulți miniștri vom continua să discutăm cu Comisia Europeană despre cum putem gestiona provocările cu care se confruntă cetățenii noștri. Vom discuta despre procurarea în comun a resurselor energetice, extinderea cotelor de export pentru produsele moldovenești și în general accesul antreprenorilor și produselor noastre pe piața UE”, preciza Gavrilița.

#Gavrilița #Bruxelles #conflict_Transnistrean

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button