InternaţionalPolitică

Germania şi Franţa au abordat criza ucraineană

Reprezentanţi ai Germaniei şi Franţei au participat, joi, la Moscova, la discuţii privind criza ucraineană, informează dpa, care citează agenţia rusă de presă Interfax.

Scopul întâlnirii a fost ca noul guvern german să se familiarizeze cu situaţia, a declarat pentru Interfax reprezentantul rus Dmitri Kozak, transmite sursa.

Toate cele trei părţi şi-au reafirmat angajamentul faţă de planul de pace elaborat la Minsk, în 2014, a spus Kozak. Sunt planificate, de asemenea, întâlniri ulterioare cu participarea Ucrainei.

În calitate de şef adjunct al administraţiei preşedintelui, Dmitri Kozak este însărcinat cu pregătirea summiturilor formatului Normandia, care include Germania şi Franţa ca mediatori, precum şi părţile aflate în conflict, Rusia şi Ucraina.

Ultima întâlnire în acest format a avut loc la Paris, în 2019.

Participanţii încearcă să rezolve conflictul de aproape opt ani dintre Moscova şi Kiev, care a izbucnit după ce Rusia a ocupat peninsula ucraineană Crimeea la începutul anului 2014.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate prin planul de pace de la Minsk.

Potrivit estimărilor ONU, peste 13.000 de persoane au murit în luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele armate ucrainene în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni Rusiei din cauza rolului său în conflict.

Tot joi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vorbit la telefon cu omologul său american Lloyd Austin despre trupele ruse masate în apropierea graniţei cu Ucraina, situaţie pe care SUA o consideră un indiciu al intenţiei Rusiei de a invada ţara vecină.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button