PoliticăRăzboi în Ucraina

Gorbaciov era ”șocat” de războiul din Ucraina chiar dacă încă visa la URSS

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a fost șocat și bulversat de conflictul din Ucraina în ultimele luni, chiar dacă încă mai credea în ideea de Uniune Sovietică, însă era împotriva folosirii forței pentru atingerea obiectivelor, a declarat interpretul său, Pavel Palazhchenko, potrivit Reuters.

Pavel Palazhchenko, care a lucrat cu Mihail Gorbaciov timp de 37 de ani și i-a fost alături la numeroase summituri americano-sovietice, a vorbit cu ultimul lider sovietic în urmă cu câteva săptămâni prin telefon și a spus că el și alții au fost impresionați de cât de traumatizat a fost de evenimentele din Ucraina, transmite sursa.

„Nu este vorba doar de operațiunea (militară specială) care a început pe 24 februarie, ci de întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina din ultimii ani, care a fost cu adevărat, cu adevărat o mare lovitură pentru el. Chiar l-a zdrobit emoțional și psihologic”, a declarat Palazhchenko într-un interviu acordat Reuters.

„A fost foarte evident pentru noi că a fost șocat și dezorientat de ceea ce se întâmpla (după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în februarie) din tot felul de motive. El nu credea doar în apropierea dintre poporul rus și cel ucrainean, ci credea că aceste două națiuni erau întrepătrunse”, a mai spus Palazhchenko.

Gorbaciov avea legături cu Ucraina

În fotografiile summiturilor din anii ’80 cu președintele american Ronald Reagan, Palazhchenko a fost văzut de fiecare dată alături de Gorbaciov.

Palazhchenko, acum în vârstă de 73 de ani, l-a văzut în ultimele luni pe Gorbaciov și a ținut legătura cu fiica lui, Irina.

Gorbaciov, care avea 91 de ani când a murit marți, avea legături de familie în Ucraina, a declarat Palazhchenko.

El s-a referit la sediul din Moscova al Fundației Gorbaciov, unde ultimul lider soviectiv a păstrat un birou dominat de un portret uriaș al răposatei sale soții Raisa, al cărui tată era din Ucraina.

Planurile lui Gorbaciov pentru URSS

În timpul mandatului, Gorbaciov a încercat să mențină unite cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, inclusiv Ucraina, dar a eșuat după ce reformele pe care le-a inițiat au încurajat multe dintre ele să ceară independența.

Forțele sovietice au folosit forța în unele cazuri în ultimele zile ale URSS împotriva civililor.

Politicienii din Lituania și Letonia și-au amintit cu groază de aceste evenimente după moartea lui Gorbaciov, spunând că încă îl învinovățesc pentru vărsarea de sânge.

Palazhchenko a declarat că Gorbaciov, despre care a spus că a crezut în rezolvarea problemelor exclusiv prin mijloace politice, fie nu a știut în prealabil despre unele dintre aceste episoade sângeroase, fie a autorizat „cu extremă reticență” utilizarea forței pentru a preveni haosul.

Gorbaciov, idei contradictorii despre Ucraina

Poziția lui Gorbaciov cu privire la Ucraina a fost complexă și contradictorie în propria sa minte, a spus Palazhchenko, deoarece politicianul încă mai credea în ideea Uniunii Sovietice.

„Desigur, în inima sa, tipul de hartă mentală pentru el și pentru majoritatea oamenilor din generația sa politică este încă un fel de țară imaginară care include cea mai mare parte a fostei Uniuni Sovietice”, a spus Palazhchenko.

Dar Gorbaciov nu ar fi purtat un război pentru a restaura țara acum pe care a prezidat-o între 1985 și 1991, a precizat Palazhchenko.

„Bineînțeles că nu mi-l pot imagina spunând ‘asta este, și voi face orice pentru a o impune’. Nu.”

Relația lui Gorbaciov cu Ucraina, uneori dificilă

În timp ce Gorbaciov credea că datoria sa era să-i arate lui Putin respect și sprijin, fostul său interpret a declarat că a vorbit public atunci când nu a fost de acord cu el, cum ar fi în ceea ce privește tratamentul acordat presei.

Dar el a luat decizia de a nu comenta despre Ucraina, dincolo o declarație în februarie prin care cerea încetarea rapidă a ostilităților și abordarea problemelor umanitare.

Relația lui Gorbaciov cu Ucraina a fost uneori dificilă. Kievul l-a interzis în 2016, după ce a declarat ziarului britanic Sunday Times că ar fi acționat în același mod în care a acționat Putin în 2014, anexând Crimeea.

„Sunt întotdeauna alături de voința liberă a poporului, iar majoritatea din Crimeea a vrut să se reunească cu Rusia”, a declarat Gorbaciov la acea vreme, referindu-se la rezultatul unui referendum pe care Kievul și Occidentul l-au numit ilegal.

Unii ucraineni îl acuză, de asemenea, pentru mușamalizarea inițială a dezastrului nuclear de la Chornobîl din 1986.

Verdictul istoriei

Deși a recunoscut că unii ruși au avut o părere proastă despre Gorbaciov pentru tumultul economic și geopolitic care a urmat prăbușirii URSS în 1991, Palazhchenko a susținut că moștenirea lăsată de Gorbaciov este încă substanțială.

Acesta nu numai că a contribuit la încheierea Războiului Rece și la reducerea riscului de război nuclear, a spus Palazhchenko, dar a demontat în mod voluntar totalitarismul din interiorul Uniunii Sovietice și a oferit Rusiei o șansă la libertate și democrație.

„Cred că a rămas optimist în ceea ce privește viitorul Rusiei”, în ciuda faptului că propria moștenire a fost „distrusă” și a ceea ce el a considerat a fi critici nedrepte. El credea că oamenii din Rusia sunt oameni foarte talentați și că, odată ce li se oferă o șansă, poate o a doua șansă, acel talent… se va arăta”, a declarat Palazhchenko.

Vizibil iritat de oamenii care l-au criticat pe Gorbaciov după moartea sa pe rețelele de socializare, Palazhchenko i-a numit „hateri” și a declarat că fostul său angajator credea că istoria îl va judeca corect.

„Îi plăcea să spună că istoria este o doamnă capricioasă. Cred că el credea și că se aștepta ca verdictul final să fie pozitiv pentru el”, a conchis fostul angajat al lui Gorbaciov.

#Gorbaciov #Palazhchenko #Rusia #Ucraina #relațele

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button