Societate

Gripa aviară bate pasul pe loc în Republica Moldova: un nou focar în Orhei

Gripa aviară bate pasul pe loc în Republica Moldova. Săptămâna trecută, specialiștii ANSA au înregistrat un nou focar de H1N3 în raionul Orhei. Totodată, altele șase au fost eradicate cu succes în mai multe raioane ale țării, transmite sursa.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 16.02.2024 – 26.02.2024, pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat un focar de gripă aviară înalt patogenă (H1N5), în raionul Orhei, localitatea Mitoc.

Comisia pentru Situații Excepționale a fost întrunită,  în regim de urgență, pentru aprobarea Planurilor de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară.

Astfel, au fost instituite zone de protecție și  zone de supraveghere, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.

Tot în această perioadă, 6 focare de H1N5 la fauna sălbatică, cât și în gospodăriile cetățenilor au fost eradicate cu succes, iar altele sunt în fază avansată de eliminare. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  face apel către deținătorii și crescătorii de păsări să țină orătăniile în interiorul curților și la observarea semnelor clinice să anunțe imediat personalul veterinar.

De asemenea, ANSA îndeamnă să procurați păsări din exploatații autorizate, însoțite de certificate veterinare în original. La fel, se recomandă evitarea cărnii, ouălor și produselor de origine animală din spații neautorizate sau din unități de comerț stradal ilicit.

#gripă_aviară#focar#Orhei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button