„După ultimele două ierni, suntem cel mai bine pregătiți. Nu ne mai facem griji. Nu mai rămânem la mila Gazpromului, care ne promite o anumită cantitate de gaz care se evapora și nu mai ajungea în cantitățile în care era promis. Suntem bine pregătiți la acest capitol”. Asigurările vin din partea președintelui Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu, și au fost făcute marți, 5 septembrie curent, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1. În aceeași ediție, a mai adăugat că locuitorii din stânga Nistrului trebuie să înțeleagă că nu vor mai avea parte de „binefaceri”, transmite sursa.
„Din 19 septembrie 2023, intră în vigoare un contract prin care va fi alt operator responsabil decât Moldovagaz”, a anunțat Igor Grosu, făcând referire la faptul că operatorul național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, prin filiala sa de peste Prut, a preluat operațiunile în Republica Moldova, inclusiv pentru regiunea transnistreană.
Cât despre datoria de 800 de milioane de dolari despre care președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat de înțeles că s-a adeverit a fi inventată în urma unui audit internațional, miercuri, 6 septembrie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov, va susține un briefing de presă.
„Mâine va fi făcut anunțul public al acelui audit despre care toți se întrebau dacă e necesar să mai cheltuim bani și să angajăm… Noi tot timpul ne-am condus pe principiul corect și transparent. Noi am plătit pentru ceea ce am consumat. Alții fie au încercat să facă bani, să inventeze datorii, penalități la datorii, alții nu au plătit deloc, nimic. Ceea ce noi am consumat, am onorat factura. Ceea ce nu am consumat, nu vom recunoaște. Vom prezenta toate argumentele în instanțele internaționale și din ultimii 2 ani, când eu consider că micșorarea volumelor pe nepusa masă n-au avut nicio justificare”, a declarat deputatul.
Igor Grosu a mai adăugat că, „dacă Republica Moldova ajunge într-un litigiu internațional, nu vom pune emoții, ci argumente pe bază de documente. Poate pentru alte țări sunt bani pentru buzunar, dar pentru noi contează fiecare bănuț, fiecare leu. Avem unde să-i investim: pentru drumuri, salarii, pensii…”.
„Pentru cei din stânga Nistrului, mesajul e simplu: pentru ceea ce consumi, trebuie să plătești, o dată și o dată. Acest chilipir sau binefacere nu poate dura la nesfârșit și cei de acolo trebuie să înțeleagă că acest lucru o să se finalizeze. Altele 8 mlrd nu sunt datoriile noastre. O pot spune fără audit. Cei care au consumat să fie buni și să plătească, acei care au tolerat sau au susținut regimul separatist… Niciodată n-o să le recunoaștem”, a conchis politicianul.