Politică

Guțul, la Bruxelles: Cum a evitat să vorbească despre Șor, război și UE

„Găgăuzii sunt lipsiți de drepturi și Chișinăul nu mișcă un deget pentru a opri procesul”. Cu acest mesaj a mers la Bruxelles bașcanul Evghenia Guțul, invitată de o organizație neguvernamentală.

Guvernatorul autonomiei din Bugeac a declarat în fața unui grup restrâns de jurnaliști că autoritățile centrale de la Chișinău excelează în instaurarea cenzurii, represiunii politice și abuzului de putere. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a respins acuzațiile, transmite jurnal.md.

La Bruxelles, Evghenia Guțul a evitat să spună clar ce crede despre războiul Rusiei împotriva Ucraina sau despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

De când a obținut mandatul de bașcan, Evghenia Guțul n-a susținut nicio conferință de presă în Republică Moldova și a evitat dinadins să discute cu alți jurnaliști decât cei afiliați Partidului Șor, declarat neconstituțional. Astăzi, vedem însă că „moratoriul” la interviuri al Evgheniei Gutul îi vizează doar pe jurnaliștii de la Chișinău.

Întâmplător sau nu, la câteva zile de la decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova, guvernatorul autonomiei găgăuze susține o conferință, te miri unde, la un club de presă din Bruxelles, la o aruncătură de băț de la clădirea în care săptămâna trecută liderii europeni au luat decizia istorică privind țara noastră.

În fața unui grup de jurnaliști, Evghenia Guțul a ținut un discurs în care a lansat critici la adresa autorităților centrale de la Chișinău.

Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului a respins acuzațiile bașcanului. Daniel Vodă a declarat că scopul autorităților centrale este de a crește nivelul de trai al cetățenilor în toate localitățile.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului: „Guvernul respinge acuzațiile lansate și amintește că misiunea noastră este să continuăm munca de modernizare a tuturor localităților, să garantăm securitatea cetățenilor, să contribuim la creșterea veniturilor și să creăm locuri de muncă bine plătite acasă, în toate localitățile țării, inclusiv la Comrat, Vulcănești, Congaz sau orice altă localitate”.

În aceeași conferință de presă, bașcanul a evitat să vorbească despre partidul pe care îl reprezintă și despre liderul fugar al acestuia. Cele mai multe întrebări au fost comode pentru Evghenia Guțul.

Evghenia Guțul a evitat să comenteze războiul ruso-ucrainean sau integrarea europeană, asupra cărora a insistat reporterul Jurnal TV, Dumitru Garcaliuc.

În știrile publicate ulterior de către jurnaliștii străini, prezenți la conferința de presă, nu s-a scris nimic despre faptul că Evghenia Guțul îl reprezintă pe Ilan Șor, care a fugit din Republica Moldova și al cărui partid a fost scos anterior în afara legii.

Evghenia Guțul a fost invitată la Bruxelles de o organizație neguvernamentală, care se prezintă drept un Centru ce se ocupă de studierea democrației europene. Site-ul organizației denotă că aceasta n-a desfășurat vreo activitate din 2019.

#Guțul #Bruxelles #organizație_neguvernamentală

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button