Politică

Război psihologic: Rusia vrea să convingă moldovenii că vine războiul

Inducerea panicii printre cetățenii moldoveni este unul dintre instrumentele hibride ale Federației Ruse care încearcă să insinueze că parcursul european ar putea atrage Republica Moldova într-un conflict militar. Cel puțin asta arată un studiu realizat de experții comunității WatchDog care au constatat că Moscova acționează prin intermediul politicienilor pro-ruși de la Chișinău. 

Printre politicienii care ar răspândi mesaje ce au drept scop să manipuleze sunt fostul președinte Igor Dodon, ex-premierul Ion Chicu, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, dar și fostul bașcan al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, transmite sursa.

Unul dintre cazuri a avut loc în data de 17 mai. În contextul unor exerciții militare practice de la Bălți, Igor Dodon a declarat că actuala guvernare ar vrea să implice Republica Moldova în război, deși exercițiile au fost autorizate și anunțate din timp, scopul lor fiind de instruire. 

Experții susțin că pentru a contracara efectele acestor campanii de manipulare este necesar ca publicul să fie informat în privința securității, apărării și politicilor statului. Iar cei care răspândesc astfel de falsuri să fie trași la răspundere.

Potrivit expertului WatchDog, Andrei Curăraru, războiul psihologic are două scopuri principale: subminarea eforturilor de consolidare a capacităților de apărare prin prezentarea lor drept pregătire de război și prezentarea votului pro-UE, în viitorul referendum, ca fiind pro-război.

„(…) În timp ce boicotul este prezentat drept vot pentru pace”, a mai declarat expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

#Război_psihologic

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button