InternaţionalRăzboi în Israel

Hamas a anunțat că liderul grupării, Ismail Haniyeh, a fost ucis: „Un act laș, care nu va rămâne fără răspuns”

Gruparea Hamas a anunțat pe 31 iulie despre moartea liderului lor Ismail Haniyeh. Gruparea a spus că Haniyeh a decedat urmare a unei lovituri a armatei israeliene asupra reședinței sale din Teheran. Împreună cu liderul Hamas a murit și o persoană din garda lui de corp. 

„Frate, lider, Mujahid Ismail Haniyeh, liderul mișcării, a murit urmare a unui atac sionist asupra sediului său din Teheran, după ce a participat la inaugurarea noului președinte al Iranului”, a declarat Hamas, potrivit BBC

Informația a fost confirmată și de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene. Iar unele publicații arabe susțin că Haniyeh a murit ca urmare a unei lovituri directe de rachetă. Înaltul oficial al Hamas, Moussa Abu Marzouk, a numit uciderea lui Haniyeh un „act laș” și a spus că „nu va rămâne fără răspuns”.

Israelul nu a comentat deocamdată informația despre moartea liderului Hamas. Armata israeliană a declarat pentru CNN că „nu răspunde la informația din mass-media străină”.

Potrivit Meduza, Ismail Haniyeh a condus operațiunile politice ale Hamas în calitate de președinte al Biroului Politic al mișcării și a jucat un rol central în negocierile grupării teroriste, inclusiv asupra unui acord de încetare a focului cu Israelul. Haniyeh a devenit liderul Hamas în 2006, după ce gruparea teroristă a ajuns la putere în Fâșia Gaza. Haniyeh și-a ispășit pedeapsa de două ori în închisorile israeliene, în anii 1980 și 1990.

În ultimii ani, Haniyeh a fost în exil în Qatar și Turcia. El a ajuns la Teheran pentru învestirea președintelui iranian, ales după moartea fostului lider al statului, Ibrahim Raisi. Presa scrie că, în ajunul morții, Haniyeh s-a întâlnit și cu liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei.

În mai 2024, un procuror de la Curtea Penală Internațională a cerut un mandat de arestare pentru trei lideri Hamas, inclusiv pentru Haniyeh. Aceștia au fost numiți responsabili pentru atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului și uciderea a sute de israelieni.

#Hamas #Ismail_Haniyeh #ucidere

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button