Internaţional

Hamas și Hezbollah susțin că Iranul a ajutat la planificarea atacului asupra Israelului; Iranul neagă orice implicare

Reprezentanți de rang înalt ai grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah, susținute de Iran, au declarat pentru The Wall Street Journal că atacul a fost planificat cu ajutorul Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene, cu care au cooperat încă din luna august, dar detaliile finale au fost autorizate într-o întâlnire de lunea trecută între oficiali iranieni și șefii celor două grupări teroriste, transmite sursa.

Până la primul atac cu rachete, lansat sâmbătă de Hamas, reprezentanții a patru grupări teroriste și oficialii iranieni, între care și Ministrul de Externe, s-au întâlnit în repetate rânduri la Beirut, scrieBiziday.

Oficialii americani au transmis anterior că nu au descoperit nicio dovadă care să confirme implicarea Teheranului în conflict. Într-un interviu de duminică pentru CNN, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că “SUA nu au văzut încă dovezi care să confirme că Teheranul este în spatele acestui atac, dar cu siguranță există o relație de lungă durată [între teroriști și Iran]”.

Wall Street Journal mai scrie că o asumare a implicării Teheranului în planificarea și executarea atacului ar alimenta riscul izbucnirii unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu. Înalți oficiali israelieni din domeniul apărării au promis că vor desfășura atacuri asupra liderilor iranieni, dacă Iranul se va dovedi responsabil pentru atacurile asupra civililor din Israel.

Hamas a recunoscut însă în mod public că este o grupare susținută de Iran și așa s-ar și putea explica stocul uriaș de rachete folosite, începând de sâmbătă, împotriva orașelor israeliene. Membrii grupărilor teroriste au mai declarat pentru WSJ că Teheranul a lăsat deoparte alte conflicte regionale, precum cel cu Arabia Saudită în Yemen, pentru a-și concentra resursele în vederea coordonării, finanțării și înarmării milițiilor anti-israeliene.

De asemenea, atacul planificat de Hamas a fost menit să lovească Israelul într-un moment de mare divizare politică internă, în care guvernul Netanyahu este puternic contestat, din cauza modificărilor legislative ce afectează independența justiției. În același timp, războiul lansat de Hamas a avut ca scop normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, mediate de SUA. Iranul consideră că o alianță între cele două țări este o amenințare la adresa securității naționale.

Hussein Ibish, cercetător în cadrul The Arab Gulf States Institute, un think-tank cu sediul în Washington, explică faptul că, pe baza unui acord de pace cu Egiptul și Iordania, consolidarea relațiilor Israelului cu statele arabe din Golf ar putea crea un lanț de aliați americani care să supravegheze trei puncte cheie ale comerțului global – Canalul Suez, Strâmtoarea Ormuz și Strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roșie de Marea Arabiei: “Ar fi fost o situație foarte proastă pentru Iran. Dacă se va ajunge în această situație, strategic vorbind, lucrurile se schimbă dramatic în detrimentul său”.

După lansarea atacurilor Hamas, Iranul a declarat că susține “dreptul la autoapărare al poporului palestinian” și a cerut tuturor statelor musulmane să se solidarizeze cu acesta împotriva Israelului.

Egiptul, care încearcă să medieze conflictul, i-a avertizat pe oficialii israelieni că o intervenție în forță în Fâșia Gaza ar declanșa un răspuns militar din partea grupării pro-iraniene libaneze Hezbollah dinspre nord, ceea ce ar deschide unui al doilea front. Gruparea Hezbollah și forțele israeliene au fost implicate într-un schimb de focuri duminică.

#Hamas #Hezbollah #Iran #ajutor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button