Sute de mii de oameni au ieșit în stradă și au mers în marș spre palatul prezidențial din capitala sudaneză, Khartoum, pentru a protesta împotriva loviturii de stat militare din 25 octombrie și pentru a cere încheierea oricărei influențe a armatei în politica țării, relatează Reuters.
Manifestațiile masive au degenerat în confruntări cu forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante împotriva protestatarilor.
Protestele de duminică marchează a treia aniversare a manifestațiilor care au dus la răsturnarea dictatorului Omar al-Bashir și care ar fi trebuit să ducă la democratizarea țării. Totuși, în octombrie, armata a decis să dea o lovitură de stat și să preia puterea de la guvernul civil.
La scurt timp însă, confruntată cu proteste și tensiuni sociale puternice, dar și presiune internațională, armata l-a eliberat din arest pe prim-ministru și i-a permis să revină în funcție.
Deși l-a restaurat în funcție pe premierul civil arestat, Abdalla Hamdok, armata se confruntă încă cu proteste constante, oamenii care ies în stradă cerând ca armata să nu se mai implice deloc în administrația țării dar și ca guvernul să înceapă tranziția spre alegeri libere.
Hamdok, văzut anterior ca un simbol al rezistenței față de conducerea militară, a provocat furia protestatarilor după ce a acceptat un acord cu armata pentru restaurarea sa în funcția de premier. Manifestanții au denunțat acest acord despre care spun că reprezintă o trădare.
Demonstranții s-au adunat la mai puțin de un kilometru de palatul prezidențial și au scandat „Poporul este mai puternic, iar retragerea este imposibilă”. Când au ajuns în apropierea porților palatului, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împiedica să se apropie.
Până acum nu au apărut informații cu privire la posibili răniți sau morți, însă în imagini pot fi văzuți mai mulți oameni răniți sau prăbușiți pe asfalt din cauza gazelor și grenadelor paralizante.