Analize și opinii

Igor Dodon și ancheta Energocom – un nou fugar sau doar o coincidență de circumstanțe? 

Recent spațiul media din Republica Moldova a fost marcat de anunțul Procuraturi Generale prin care fostul președinte al țării, Igor Dodon, a fost chemat la interogări în cadrul dosarului Energocom, deschis în luna septembrie a acestui an. Deși a trecut mult timp de la evenimentul în cauză (dosarul Energocom datează din 2008), s-a decis, totuși, inițierea investigațiilor corespunzătoare pentru a identifica vinovații în răpirea unor fonduri de proporții deosebit de mari. În acest articol descriem principalele aspecte ale acestui eveniment și cele mai probabile scenarii în care se pot mișca lucrurile. 

Cazul Energocom – despre ce este vorba? 

Potrivit materialelor anchetei, în anul 2008 conducerea companiei Energocom, care furnizează energie electrică Republicii Moldova, a încheiat un acord cu angajații Ministerului Economiei și alte persoane, inclusiv din afara ministerului. Toate acestea au fost făcute în vederea implementării schemei de supraevaluare a prețurilor de achiziție a energiei electrice și de însușire a diferenței. Această schemă ilegală a presupus o creștere nejustificată a prețului de achiziție al energiei electrice și alocarea diferenței de preț. Astfel, statul a suferit pierderi deosebit de mari, în valoare de tocmai 11.927.173 dolari SUA. 

Potrivit versiunii anchetei, aceasta este o conspirație a mai multor străini, precum și a angajaților Ministerului Economiei al țării, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică și Energocom, care importă energie electrică în Republica Moldova. Care ar fi legătura acestui caz cu ex-președintele Dodon? Totul este simplu, Igor Dodon în acea perioadă conducea Ministerul Economiei și Comerțului, iar fostul președinte al parlamentului Zinaida Grechanaya era premier.

Igor Dodon – cât de relevantă și posibilă este participarea ex-președintelui în acea schemă? 

Cu siguranță, deocamdată, fără probe și fără rezultate de anchetă putem doar presupune anumite lucruri. Plus la aceasta, s-ar părea că dosarul Energocom a fost deja investigat, fără a se solda cu o pedeapsă a lui Dodon. În același timp, chiar și în condițiile în care Dodon nu a avut nici o atribuție față de acel caz, ar justifica oare acest fapt pe deplin persoana care, în acea perioadă, conducea Ministerul Economiei și Comerțului, angajații căruia au fost implicați direct în acea schemă? Până la urmă, chiar dacă ar fi să presupunem că domnul Dodon nu a avut nici o tangență cu cele întâmplate, însuși faptul că asemenea lucruri s-au petrecut în sistemul pe care îl gestiona deja reprezintă un aspect dubios. Plus la aceasta, anume o asemenea poziție promovează Dodon, acuzând-o pe Maia Sandu în participarea la furtul miliardului. Un fel de „nu a fost implicată direct, dar a făcut parte din acel guvern”. Păi aici este aceeași situație – chiar dacă Dodon nu a fost implicat în acea schemă, acesta nu a gestionat sistemul astfel, încât să aibă o imagine transparentă asupra celor lucruri ce se petrec în interiorul sistemului. Astfel, involuntar, în acest caz Dodon devine jertfa propriilor deducții și acuzări făcute în adresa altcuiva. 

Reacția lui Igor Dodon 

Prima reacție a lui Dodon a fost: „Vă anunț că oficial nu am primit niciun fel de citație la Procuratură. Iar dacă voi primi, la sigur mă voi prezenta. Tot aici vă anunț că subiectul Energocom, despre care se vorbește, are deja vreo 13 ani vechime (din anii 2008-2009), a fost demult analizat din toate unghiurile și consumat, acest subiect nu conține absolut nimic dubios și incriminator în privința mea personal”. Totodată, chiar și după ce a recepționat în scurt timp citația oficială, Igor Dodon, prin intermediul avocatului a amânat întâlnirea: 

„Întâlnirea a fost amânată la cererea avocatului lui Igor Dodon, Maxim Lebedinsky. Motivele invocate în cererea de amânare sunt determinate de faptul că domnul Igor Dodon a părăsit granița Republicii Moldova – acțiune pe care o planificase dinainte. Potrivit avocatului, acesta va reveni în seara zilei de 28 și, în consecință, pe 29, la ora 11.00 sunt planificate acțiuni de urmărire penală de comun acord cu procurorul”, a confirmat secretarul de presă al Procurorului General Mariana Cherpec.

Totul se aseamănă foarte mult cu cele întâmplate recent în cadrul unui scenariu repetitiv – politicienii devin conștienți de schimbarea clasei politice, iar mulți dintre ei decid să-și apere așa numita nevinovăție prin…fugă în alte țări. În orice caz, deocamdată, nu putem face concluzii pripite – a rămas foarte puțin timp până la următoarea dată pentru care a fost stabilită întâlnirea chiar de către Dodon.

Traian Albu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button