Politică

Igor Grosu a avut o întrevedere cu Administratoarea USAID. Despre ce au discutat oficialii

Președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), Samantha Power. Oficialii au discutat despre prioritățile Republicii Moldova și progresul în avansarea reformei judiciare și a echității de gen, precum și asistența SUA pentru agenda de reforme a Moldovei, reziliența economică și securitatea energetică, transmite sursa.

„I-am mulțumit din numele meu și al cetățenilor moldoveni pentru că în toți acești ani, Statele Unite ale Americii au fost alături de noi. Nu cred că există vreo localitate din Republica Moldova care nu a beneficiat direct sau indirect de proiecte realizate de USAID cu sprijinul poporului american. Chiar în acest zile, adjuncta doamnei Power se află la Chișinău și a lansat mai multe programe, lucru pentru care mi-am exprimat recunoștința”, a scris Grosu pe Facebook.

Astfel, unul dintre noile proiecte USAID lansate la Chișinău este cel de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA – Justice and Anti-Corruption Reform Activity), care va sprijini eforturile Guvernului Republicii Moldova de a implementa reforma justiției și de a promova angajamentele de combatere a corupției. 

De asemenea, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere cu Ministerul Energiei al Republicii Moldova, care va facilita pe termen lung reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Prin programele USAID, am reușit să trecem în 2005, apoi 2013, peste embargourile rusești impuse vinurilor noastre, iar acum această industrie vitivinicolă este un ambasador al nostru. Avem investiții importante în proiecte ce țin de tineri, în industria creativă, industria ușoară, industria turismului și agricultură. Grație inclusiv a suportului partenerilor americani, am făcut față celei mai grave crize energetice de până acum și am gestionat criza refugiaților”, a mai spus Grosu.

La rândul său, șefa USAID, Samantha Power a reiterat angajamentul de a susține Republica Moldova în procesul de integrare europeană, prin creșterea oportunităților economice și o infrastructură energetică și critică mai rezilientă și sigură.

„Administratorul Power a recunoscut pașii dificili pe care îi face Moldova pentru a-și consolida democrația și a reiterat că USAID va continua să sprijine aspirația Moldovei de a construi un viitor democratic, european. A transmis aprecierea USAID pentru cooperarea, transparența și responsabilitatea guvernului Republicii Moldova în ceea ce privește asistența guvernului SUA”, se arată în cpomunicatul publicat pe pagina USAID.

Totodată, oficialii au mai discutat despre modul în care USAID poate sprijini Guvernul Republicii Moldova în valorificarea energiei și competențelor diasporei moldovenești.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu efectuează o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în perioada 11 – 15 iulie. Speakerul a mai avut întrevederi cu membrii Congresului Statelor Unite și cu senatori.

#USAID #Moldova #democrație 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button