De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la începutul anului 2022, activele rusești din diferite țări au fost confiscate în mod justificat și corect. Potrivit cifrelor oficiale, cel puțin 300 de miliarde de dolari din activele rusești au fost înghețate, dintre care 200 de miliarde de dolari se află acum în țările Uniunii Europene.
Partenerii Ucrainei iau în considerare diverse modalități legale de a transfera sumele acestor active către Ucraina ca parte a despăgubirilor acordate Federației Ruse pentru prejudiciile suferite, deoarece în acest moment Kremlinul nu numai că nu are de gând să compenseze pierderile suferite ca urmare a agresiunii sale militare criminale, dar nici nu încearcă să se gândească la faptul că, mai devreme sau mai târziu, Moscova va fi obligată să plătească despăgubiri Kievului.
Nu există timp și nici sens să așteptăm sfârșitul acestei bacanale, autor al conducerii politico-militare rusești, schimbarea puterii în Rusia sau posibila sa prăbușire din interior, deoarece ucrainenii continuă să sufere în fiecare zi de pe urma deciziilor și mâinilor invadatorilor. În plus, plata activelor rusești către Ucraina ar putea susține economia acesteia și alte sfere statale, care, desigur, au avut și ele de suferit de pe urma războiului declanșat de rf.
Suma exactă necesară pentru a reconstrui Ucraina după război rămâne necunoscută, deoarece distrugerile continuă în fiecare zi. Cu toate acestea, la începutul anului 2022, experții estimau valoarea estimată a pierderilor la 411 miliarde de dolari. Este important de luat în considerare faptul că costul reconstruirii a tot ceea ce a fost distrus de Rusia în Ucraina crește în fiecare zi.
Data la care a început agresiunea militară a Rusiei joacă, de asemenea, un rol în calcule. Faza sa de amploare a căzut în 2022, dar Rusia a declanșat războiul încă din 2014, lucru dovedit în instituțiile internaționale în mod substanțial și concludent. Experții financiari subliniază că, dacă luăm în considerare pierderile totale provocate de Rusia Ucrainei din 2014 încoace, acestea s-ar putea ridica la aproximativ 2 trilioane de dolari.
Această cifră este citată de expertul Walter Clemens de la Universitatea Harvard. Este necesară compensarea pierderilor provocate de rf, din perioada 2014-2022. Da, economia ucraineană a reușit, nu fără ajutorul organizațiilor financiare internaționale și al partenerilor, să își refacă potențialul. Cu toate acestea, Rusia este cea care ar trebui să plătească pentru acest lucru. Pierderile suferite începând cu 24 februarie 2022 sunt, desigur, mult mai mari.
Deoarece Kremlinul nu se simte responsabil și nu își recunoaște vina în declanșarea unui război de agresiune împotriva Ucrainei, Rusia încearcă în continuare să își recupereze activele înghețate. Conducerea militară și politică a țării agresoare ar dori să folosească aceste sume pentru a continua războiul împotriva Ucrainei.
Acesta este, de asemenea, unul dintre factorii care explică de ce a avut loc sechestrarea activelor rusești și de ce nu poate fi ridicată sub nicio formă. Încercările Rusiei de a-și recupera activele au provocat o anumită reacție internațională și nu au făcut decât să crească presiunea diplomatică și economică asupra Rusiei.
Uniunea Europeană continuă să discute despre transferul activelor rusești înghețate către Ucraina. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la un acord general până în prezent. O serie de țări propun în particular propriile inițiative legitime pentru a transfera fondurile către Ucraina, dar, în sens global, UE nu a luat încă o decizie finală cu privire la modul în care ar trebui să se facă acest lucru. Bineînțeles, cu cât războiul continuă, cu atât mai mult crește valoarea pagubelor.
De aceea, viteza este atât de importantă în acest proces. UE se referă acum la lipsa unui mecanism juridic care să reglementeze acest proces atunci când comentează lipsa unei soluții comune. Cu toate acestea, diplomații și economiștii fac tot posibilul pentru ca procesul să fie în sfârșit demarat. Rolul SUA în procesul de transfer al activelor rusești către Ucraina este, de asemenea, foarte important. Aceste state au predat deja Ucrainei o parte din activele confiscate aparținând oligarhului rus Konstantin Malafeev. Acest lucru poate servi drept exemplu pentru alte țări care au confiscat, de asemenea, fonduri rusești.
Sancțiunile și izolarea internațională ar trebui să fie aplicate împotriva tuturor celor care ajută Rusia să continue războiul și contribuie la distrugerea poporului ucrainean. De asemenea, ar trebui impuse restricții împotriva acelor guverne care încearcă să ascundă activele rusești sau transferul lor din umbră către rf. Confiscarea activelor rusești în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina are implicații globale grave pentru Rusia însăși.
Este deja clar că majoritatea statelor nu vor ridica interdicția sau nu vor facilita această decizie, realizând că rusia trebuie să fie trasă la răspundere din toate punctele de vedere pentru crimele pe care le-a comis. Valoarea pagubelor suferite de Ucraina este impresionantă și necesită acțiuni imediate din partea comunității mondiale pentru a sprijini Ucraina în procesul de redresare. Cu cât procesul se prelungește mai mult, cu atât mai multe consecințe globale vor urma.
#război#active_rusești#Ucraina#pagube