Război în Ucraina

În Bahmut continuă luptele intense printre clădirile din oraș

Mai multe înregistrări video din Bahmut, devenit epicentrul ostilităților dintre forțele ucrainene și cele ruse, au fost difuzate luni, 15 mai, pe rețelele de socializare, acestea arătând luptele intense care continuă printre clădirile înalte de apartamente de la marginea vestică a orașului, relatează sursa.

Videoclipurile, care sunt filmate de ucraineni, arată lovituri printre clădirile dintr-un cartier în care luptătorii grupului rus de mercenari Wagner au încercat să câștige teren.

Unitățile militare ucrainene recunosc că în interiorul orașului situația este extrem de dificilă.

Brigada a 5-a de Asalt a scris pe pagina sa de Facebook: „Deși împingem inamicul înapoi pe flancuri, situația din oraș este pe pragul iadului, deoarece inamicul folosește toate mijloacele. El «toarnă» foc asupra fiecărei case, distrugându-le pe toate. Așa că situația este… Deși avem succese parțiale, situația este încă foarte dificilă.” Miroșnikov, un blogger militar ucrainean, a confirmat această evaluare, afirmând: „Orașul în sine este un iad. Nu a mai rămas nimic de apărat acolo, dar soldații noștri nu pleacă și rămân fermi!”.

Brigada a 5-a a precizat că, în afara orașului, a obținut câștiguri împotriva forțelor ruse în ultimele zile și săptămâni și că a avansat cu aproximativ 2,5 kilometri în ultimele două luni, îndepărtând treptat linia frontului rusesc de satul Ivanivske, imediat la vest de Bahmut. „Desigur, luptele sunt foarte dure, foarte aprige și persistente. Fiecare metru de teritoriu eliberat este foarte greu de câștigat”, a precizat Brigada, pe Facebook. „I-am epuizat (pe ruși, n.r.), iar acum împingem în mod activ linia frontului și recucerim teritoriul metru cu metru”, a adăugat unitatea ucraineană de luptă. Aceasta a precizat că rutele de aprovizionare în partea din Bahmut încă deținută de forțele ucrainene sunt mai stabile: 

„Acum toate aceste drumuri se află sub controlul nostru absolut, atât în ceea ce privește controlul tirului, cât și controlul fizic. Aprovizionarea garnizoanei este stabilă”. Brigada a mai afirmat că „trupele regulate ruse nu sunt pregătite să lupte ca (mercenarii) Wagner… Nu au o dorință deosebită de a lupta”. Au existat relatări contrastante din partea diferitelor unități ucrainene cu privire la performanța forțelor regulate ruse din jurul Bahmutului. Brigada a 5-a a adăugat că rușii păstrează un avantaj uriaș în ceea ce privește cantitatea de artilerie pe care o pot folosi.

„Scopul lor era să distrugă și să cucerească Bahmutul cu orice preț. Ei reușesc să distrugă totul. Așa că, din păcate, nu doar linia noastră de front suferă, ci și toate orașele și satele suferă”, a precizat unitatea. Per ansamblu, potrivit mai multor relatări și înregistrări video geolocalizate, apărute pe rețelele de socializare, luptătorii din grupul Wagner continuă să încerce să cucerească părțile vestice ale Bahmutului pe care nu le controlează deja, în timp ce unitățile ucrainene din vestul și sudul orașului par să obțină câștiguri crescânde. 

Orașul Bahmut este scena unui asalt de luni de zile al forțelor ruse, inclusiv al mercenarilor Wagner, asediu care a alungat mii de oameni din casele lor și a lăsat zona devastată. Dar, în ciuda cantității uriașe de forțe pe care Moscova a aruncat-o în cucerirea orașului, trupele ruse nu au reușit să preia controlul total, iar săptămâna aceasta au suferit pierderi grele în zonă.

#Ucraina #Bahmut #razboi #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button