Economie

În loc de benzină, ucrainenii vând un „amestec combustibil”: cantitatea de mărfuri contrafăcute a crescut considerabil

Din cauza crizei de combustibil care a avut loc la benzinăriile ucrainene, cantitatea de mărfuri contrafăcute a crescut semnificativ. În loc de benzină, ei vând un „amestec combustibil”, care după câțiva ani de utilizare, poate strica o mașină.

„În 2-3 luni, nu vom putea conduce mașini dacă folosim combustibilul care astăzi este efectiv diluat cu o substanță necunoscută”, a explicat Oleg Ruban, șeful Direcției Principale a Serviciului de Stat pentru Consumatori din Kiev, UBR.

Potrivit directorului Institutului de Expertiză a Consumatorului, Iurii Chernobrivets, principalul motiv pentru creșterea ponderii benzinei de calitate scăzută în Ucraina este permisul de muncă pentru minirafinăriile ilegale, scrie unian.net. Ei sunt cei care „produc alcool și combustibilul componente în condiții artizanale”, transmite sursa.

„Astfel de mini-rafinării înlocuiesc o pondere semnificativă a combustibilului normal, care este insuficient. Uneori combustibilul este vândut de o asemenea calitate încât nici măcar nu poate fi numit benzină, este doar o substanță asemănătoare, dar se dau bani destul de serioși”, a remarcat expertul.

Chernobrivets spune că ponderea combustibilului contrafăcut de pe piață este mare – cel puțin până la 40%. Benzina este mai des contrafăcută decât motorina, într-un raport de aproximativ 70 până la 30%.

Potrivit lui, această evaluare nu este susținută de cercetare și este de natură „subiectivă”. Expertul susține că cea mai gravă situație este în regiunile și așezările îndepărtate de centrele regionale, unde pur și simplu nu ajunge benzina de înaltă calitate din Europa.

Vă puteți proteja mașina de realimentarea cu combustibil de calitate scăzută folosind serviciile marilor lanțuri de benzinării, evitând în același timp benzinăriile fără nume și rețelele mici din regiuni – acestea sunt principalul canal de vânzare pentru mărfuri contrafăcute, spun experții. Dar, pe fondul penuriei, vânzarea ilegală de combustibil la aceleași benzinării ilegale s-a intensificat chiar și la Kiev, notează Cernobrîveți.

„Cunosc mai multe puncte din Kiev unde se vând astfel de combustibil – deși la 70 grivne pe litru, dar este întotdeauna acolo”, a explicat cererea de cernobrîveți contrafăcute.

După cum a raportat UNIAN mai devreme, în Ucraina, în ultima săptămână a lunii aprilie, a existat o lipsă de combustibil la benzinării. Pentru a rezolva problema deficitului său, pe 29 aprilie guvernul a majorat prețurile marginale cu 40-43%.

Pe 17 mai, guvernul a suspendat reglementarea prețurilor pe piața carburanților. Potrivit Cabinetului de Miniștri, după această decizie, prețurile marginale așteptate pentru motorină nu ar trebui să depășească 58 UAH pe litru, iar pentru benzină – nu mai mult de 52 UAH pe litru.

Ulterior, Serviciul de Stat al Consumatorilor a început să verifice benzinăriile din cauza prețurilor umflate la combustibil.

#benzină_contrafăcută #Ucraina #Kiev #prețuri_de_combustibil

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button