Internaţional

În Marea Egee a fost găsită epava unui submarin italian, scufundat acum 80 de ani

Scafandrii din Grecia au descoperit epava unui submarin italian la 80 de ani după ce acesta a fost scufundat de Forţele Aliate în Marea Egee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite sursa.

Submarinul Jantina, care a plecat din insula greacă Leros cu 48 de militari la bord, s-a scufundat pe 5 iulie 1941, după ce a fost lovit de o torpilă lansată de submarinul britanic HMS Torbay.

Epava submarinului italian a fost găsită luna trecută de Kostas Thoctarides, unul dintre cei mai renumiți scafandri din Grecia, și de echipa lui, la sud de insula Mykonos, la o adâncime de 103 metri. 

Scafandrii eleni au utilizat un vehicul subacvatic comandat de la distanţă, ROV Super Achilles, care a inspectat epava într-o manieră foarte detaliată din punct de vedere vizual. 

„Istoria navală este ca un joc de puzzle, iar epava este o parte din acest puzzle”, a declarat Kostas Thoctarides, care este expert maritim. „Confruntarea dintre două submarine reprezintă un eveniment naval rar”, a adăugat el.

Identitatea submarinului Jantina a fost verificată cu ajutorul unor documente din arhivele Biroului de Istorie Navală din Italia, a precizat scafandrul grec, scrie Agerpres.

Aceasta este cea de-a patra epavă a unui submarin care a fost localizată și identificată de Kostas Thoctarides.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button