Politică

În Republic Moldova a fost anunțată o nouă formă de cooperare cu NATO în 2025

Anul viitor, Moldova intenționează să intre într-o nouă formă de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică.

Despre acest lucru a vorbit Ambasadorul Moldovei în Belgia, Luxemburg și NATO, Viorel Cibotaru, într-un interviu acordat Newsmaker , scrie European Pravda.

Diplomatul a menţionat că Moldova îşi dezvoltă instrumentele tradiţionale de cooperare cu NATO.

„Și în 2025, vom intra într-o nouă formă de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică, pe baza unui program individual de parteneriat consolidat, care va uni efectiv toate programele existente și va crește eficiența și eficacitatea acestora”, a spus el.

Cibotaru a adăugat că Alianța Nord-Atlantică a răspuns nevoilor Moldovei atunci când războiul hibrid rusesc împotriva Moldovei, dezinformarea și amestecul în procesul politic s-au intensificat.

“Pentru a combate acest lucru, au fost dezvoltate și programe care ar trebui să ajute Moldova să-și construiască propria capacitate de a răspunde acestor provocări. Cu toate acestea, procesul de consultări politice cu NATO rămâne, de asemenea, deosebit de important”, a spus Cibotaru.

Moldova este un stat neutru care nu face parte din niciun bloc de putere. Dar după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă, discuția în Moldova s-a intensificat despre măsura în care neutralitatea poate garanta securitatea.

Ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popsoi, a vorbit recent într-un interviu acordat EuroPravda pentru o discuţie publică în ţară despre beneficiile aderării la NATO .

Totodată, propaganda rusă, reprezentată de Ministerul Afacerilor Externe,  a acuzat în repetate rânduri Moldova  că ar fi abandonat neutralitatea și se amestecă în războiul din Ucraina.

#Moldova #NATO #Cooperare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button