Internaţional

În SUA, Europa și Turcia, operațiunea Boeing 737 MAX 9 a fost suspendată după ce ușa de ieșire de urgență a aeronavei s-a desprins în timpul zborului

Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a ordonat punerea la sol a anumitor aeronave Boeing 737 MAX 9 după ce o ușă de ieșire de urgență s-a desprins în timpul zborului.

„Rezolvați temporar anumite aeronave Boeing 737 MAX 9 operate de companii aeriene americane sau în teritoriile SUA”, a spus FAA într-un comunicat.

Autoritatea de reglementare a emis, de asemenea, o directivă conform căreia unor aeronave Boeing 737 MAX 9 li se poate permite să zboare numai după ce trec inspecția corespunzătoare. Cerința va afecta 171 de aeronave din întreaga lume și va dura patru până la opt ore pentru a inspecta fiecare aeronavă, a spus agenția.

Potrivit Reuters, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a adoptat directiva FAA. În același timp, EASA a remarcat că niciuna dintre companiile aeriene europene nu utilizează aeronave de acest model. În același timp, Autoritatea Aviației Civile din Regatul Unit (CAA) a declarat că va solicita tuturor companiilor aeriene care operează aeronave Boeing 737 MAX 9 să respecte directivele FAA pentru a intra în spațiul aerian din Regatul Unit.

La rândul său, vicepreședintele transportatorului turc Turkish Airlines, Yahya Üstün, a declarat că compania a suspendat operațiunea a cinci avioane Boeing 737 MAX 9 pentru inspecție.

Potrivit Bloomberg, majoritatea Boeing 737 MAX 9 sunt operate de transportatorii americani United Airlines (79) și Alaska Airlines (65).

Pe 5 ianuarie 2024, un Boeing 737 MAX 9 Alaska Airlines a aterizat pe Aeroportul Portland la 35 de minute după decolare, iar ușa de ieșire de urgență a fost smulsă în timpul zborului. La bordul avionului se aflau în acel moment 171 de pasageri și șase membri ai echipajului. Niciunul dintre ei nu a fost rănit. Din cauza incidentului, compania a scos temporar din funcțiune toate cele 65 de aeronave ale acestui model.

În primăvara lui 2019, majoritatea companiilor aeriene din lume au suspendat temporar zborurile aeronavelor Boeing 737 MAX. Motivul a fost două prăbușiri de avion în care au fost implicate acest avion de linie în șase luni: pe 29 octombrie 2018, un Boeing Lion Air s-a prăbușit în Indonezia, iar pe 10 martie 2019, un avion Ethiopian Airlines s-a prăbușit în Etiopia, cu un total de 346 de persoane. ucis în ambele accidente.

#Boeing_737 #aeronavă #operațiune

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button