Internaţional

În Ufa, protestatarii s-au adunat la un miting în sprijinul activistului Fail Alsynov, care a fost condamnat la patru ani de închisoare. Poliția a reținut aproximativ 10 persoane

Locuitorii din Ufa au venit la un nou miting în sprijinul activistului Fail Alsynov, care a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru incitare la ură etnică, au informat Vestk și SOTAvision, transmite sursa.

Potrivit estimărilor SOTAvision și RusNews, cel puțin două mii de oameni s-au adunat în Piața Salavat Yulaev din Ufa. Ei dansează în cercuri, încearcă să nu se adune într-un singur loc și merg dintr-o parte în alta. La întrebările polițiștilor, care la începutul protestului au verificat aleatoriu documentele oamenilor și i-au avertizat cu privire la responsabilitatea pentru „acțiunea ilegală”, protestatarii au răspuns că au venit „să se uite la monumentul” lui Iulaev.

La scurt timp după începerea acțiunii, în piață au apărut polițiști, iar polițiștii au început arestări țintite. Printre cei reținuți se numără o fată cu un afiș „kara halyk” pe spate, un bărbat cu steagul Bashkortostanului, precum și două persoane care au încercat să-l ia de la poliție. Protestatarii au blocat ieșirea unui autobuz care transporta deținuți. Polițiștii i-au împins înapoi.

Pe 17 ianuarie, un tribunal din Baymaka l-a condamnat pe Fail Alsynov, un activist și unul dintre apărătorii lui Kushtau Shikhan, la patru ani într-o colonie de regim general, condamnându-l vinovat de incitare la ură etnică. De la câteva sute la câteva mii de oameni au venit la anunțarea sentinței lui Alsynov. Protestatarii au scandat „Libertate!” și „Eșuează, suntem cu tine!”

Protestul a continuat câteva ore după ce a fost anunțat verdictul. Poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante împotriva protestatarilor. Șase persoane reținute la miting au primit arestări administrative în temeiul articolului de încălcare a procedurii de organizare a unui miting. Alți nouă au fost trimiși la un centru special de detenție pe baza unor rapoarte de nesupunere față de poliție.

După proteste, Comisia de anchetă a deschis un dosar penal în temeiul articolelor de revolte în masă și folosirea violenței împotriva unui oficial guvernamental. Șeful Bashkortostanului, Radiy Khabirov, a legat protestele din Baymak cu „trădătorii” care „cere la separarea de Rusia”.

#Ufa #Alsynov #protest

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button