Pe 12 septembrie se împlinesc 26 de ani de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) examinează plângeri depuse de Republica Moldova. Potrivit Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în acești ani, țara noastră a fost condamnată de nu mai puțin de 590 de ori la CEDO, ca urmare a constatării a 764 de încălcări ale drepturilor omului, transmite sursa.
În urma deciziilor pronunțate până pe 31 decembrie 2022, Republica Moldova a fost obligată să plătească 22,4 milioane de euro despăgubiri.
Într-un document, CRJM a sintetizat toate încălcările comise de țara noastră. Cele mai multe constatări vizează încălcarea dreptului la un proces echitabil. Autoritățile Republicii Moldova au admis de 239 de ori încălcarea acestui drept, protejat de Articolul 6 din Convenție.
Acesta este urmat de încălcarea Articolului 3 din CEDO care prevede interzicerea torturii. Reprezentanții statului au neglijat această prevedere în 180 de cazuri.
De asemenea, dreptul la libertate și siguranță a fost încălcat de 113 ori, iar dreptul la un recurs efectiv a fost violat în 65 de cazuri.
„Documentul reprezintă un efort analitic care are scopul de a informa societatea despre necesitatea respectării drepturilor omului, dar și de a spori nivelul de informare a specialiștilor despre cauzele moldovenești la CtEDO. Ne dorim foarte mult ca această culegere de jurisprudență să faciliteze aplicarea standardelor CtEDO la nivel național și să contribuie la prevenirea unor violări similare”, a declarat directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM, Daniel Goinic.
CRJM a analizat din 2010 activitatea CtEDO în cauzele moldovenești, elaborând note analitice pentru fiecare an separat.