Economie

În urma majorării prețului la gaz natural, cetățenii vor primi compensații. Ce propun reprezentanții Moldovagaz

Reprezentanții Moldovagaz anunță moldovenii care este procedura de obținere a сompensației consumatorilor casnici la facturile la gaz. Nota informativă a fost emisă în contextul în care, după majorarea prețului la gazul natural, Guvernul a anunțat că va sprijini oamenii și va oferi compensații cetățenilor pentru consumul de gaz, astfel încât să poată suporta mai ușor creșterea bruscă a tarifului.

Astfel, într-un comunicat al Moldovagaz, se precizează că:

În temeiul Hotărîrii Parlamentului Republicii Moldova cu privire la aprobarea Legii privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului nr. 192 din 25.11.2021, pentru Asociații de locatari și întreprinderilor producătoare de energie termică (ulterior – Asociații) a fost stabilită următoarea procedură de obținere a Compensației consumatorilor casnici:

1. Lunar, până la data de 04 a lunii curente, Asociația coordonează cu Operatorul sistemelor de distribuție a gazelor (SRL „Chișinău-gaz”, SRL „Bălți-gaz”, SRL „Ialoveni-gaz”) volumul gazelor naturale consumate în perioada curentă, în baza datelor echipamentelor de măsurare a gazelor.

2. Lunar, dar nu mai târziu de data de 04 a lunii curente, Asociația înaintează în adresa SA „Moldovagaz” scrisoarea cu calculele Compensațiilor persoanelor fizice, cu anexarea listelor (Modelul scrisorii și formularul calculului se anexează), în conformitate cu formatul stabilit de Ministerul Muncii și protecției sociale. Scrisoarea și calculul în format EXCEL trebuie să fie prezentate atât pe format de hârtie, cât și la adresa electronica indicată ulterior pentru fiecare Asociație în parte.

3. SA „Moldovagaz” efectuează verificarea calculelor Compensațiilor costului gazelor, prezentate de Asociație.

  • În cazul depistării erorilor de calcul al Asociației sau necorespunderea datelor (tariful aplicat incorect, formula, erori tehnice ș.a.), formularul calculelor este returnat Asociației prin intermediul poștei electronice pentru lichidarea tuturor neconcordanțelor. Calculele noi sunt primite până la data de 04 a lunii curente sau în următoarea perioadă de gestiune.
  • În cazul în care începând cu următoarea lună apare necesitatea de a recalcula Compensația lunii/lor precedente, Asociația prezintă calculul într-un fișier separat.

4. Data finală a efectuării recalculării Compensațiilor pentru Asociație este 04 aprilie 2022. După această dată, procedura acordării Compensațiilor persoanelor fizice, adresele cărora sunt la balanța Asociațiilor, se consideră finisată.

Amintim că joi, 2 decembrie, viceprim-ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a publicat pe o rețea de socializare modelul cum va arăta factura propriu-zisă la consumul de gaz, unde va fi indicat clar câți bani din cei pe care trebuie să-i achite Guvernul îi compensează.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button