Analize și opiniiInternaţional

„Inaugurarea” lui Putin: nu este clar cine este cel mai nelegitim președinte – unul dintre cele trei duble ale sale, sau poate toți împreună

Este clar pentru toată lumea că alegerile prezidențiale din 2024 din Rusia au fost fraudate. Nici măcar o analiză matematică a rezultatelor anunțate nu confirmă victoria lui Putin. În plus, nu este clar dacă Putin sau unul dintre cele trei duble ale sale a câștigat, sau poate toate împreună, atunci voturile rușilor exprimate pentru șeful Kremlinului ar trebui împărțite la patru.

Această opinie a fost exprimată de diplomatul și istoricul ucrainean Alexander Levcenko în publicația sa pentru Obozrevatel .

„Inaugurarea” lui Putin va avea loc pe 7 mai, după pseudo alegerile prezidențiale din martie 2024. Putin este un dictator și uzurpator al puterilor prezidențiale, iar dictatura lui Putin a condus Rusia timp de aproape un sfert de secol Constituția a fost încălcată și schimbată în mod repetat pentru a menține puterea unei singure persoane „Rusia modernă este un stat totalitar în care opoziția a fost distrusă, drepturile omului sunt încălcate sistematic și nu există o media independentă”, scrie diplomatul ucrainean.

El este convins că comunitatea internațională trebuie să-i arate lui Putin locul său de uzurpator nelegitim, întrucât rămânerea sa la putere garantează continuarea războiului, înflorirea corupției, lipsa drepturilor rușilor, criza demografică, impunitatea represivului aparat și izolarea internațională.

„Alegerile s-au desfășurat cu numeroase încălcări și lipsă de control din partea misiunii de monitorizare a OSCE, astfel încât rezultatul lor nu poate fi recunoscut din cauza cenzurii totale și a lipsei de libertate de exprimare, este imposibil să se asigure egalitatea concurenței între candidații la președinție în Rusia. Nu există o practică a controlului obiectiv și independent al organizației de către observatorii internaționali a procesului electoral și a progresului votului”, subliniază Alexander Levcenko.

Constituția Rusiei nu prevedea posibilitatea unui al treilea (de facto, al cincilea) mandat prezidențial, ceea ce nu l-a împiedicat pe Putin să facă modificările necesare pentru următorul mandat, consideră expertul.

„Natura lor (modificările în Constituția Federației Ruse – n.red.) pune la îndoială posibilitatea recunoașterii lui Putin ca președinte legitim al Federației Ruse după expirarea mandatului său primit în 2018”, afirmă Levcenko.

Conducerea Federației Ruse, în opinia sa, temându-se de concurență, a distrus opoziția și liderii puternici alternativi.

„Kremlinul și-a îndepărtat chiar de la alegeri candidatul de opoziție B. Nadezhdin, a cărui retorică de menținere a păcii și anti-război a primit un sprijin neașteptat de mare în rândul rușilor și ar putea crea o amenințare reală la adresa puterii lui V. Putin. Regimul nu abandonează metodele gangsterilor și elimină fizic oponenții politici în 2015 a fost ucis Boris Nemțov, iar Alexei Navalny a fost ucis în 2024, ceea ce a devenit un semnal pentru începutul unei mari terori”, scrie expertul.

Levcenko este convins că, din 2014, Federația Rusă organizează referendumuri și alegeri ilegale în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei – teritoriul Crimeei, părți ale regiunilor Donețk și Lugansk ale Ucrainei și din 2022 – pe teritoriul Hersonului și regiunile Zaporojie din Ucraina.

„Acest lucru încalcă normele dreptului internațional, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei Niciun organism ales sau poziție aleasă a Federației Ruse alese pe teritoriul ucrainean ocupat nu poate fi recunoscută ca legitimă”, rezumă autorul.

#inaugurare #Putin #Levcenko

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button