Internaţional

„Inaugurarea” lui Putin: o serie de țări au refuzat să-și trimită reprezentanții la Moscova

O serie de țări UE, printre care Cehia, Estonia, Letonia și Lituania, au anunțat că nu își vor trimite reprezentanții la așa-numita „inaugurare” a președintelui rus Vladimir Putin pe 7 mai, transmite UNN.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavsky, a declarat că nu vor fi cehi la inaugurarea președintelui rus Vladimir Putin. În plus, guvernul ceh și-a rechemat ambasadorul în Rusia.

„Relațiile actuale dintre Cehia și Rusia nu corespund cu faptul că un reprezentant al ambasadei noastre ar trebui să fie prezent la „inaugurarea” președintelui rus de marți”, a spus Lipavsky.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a spus că țara nu își va trimite reprezentantul la ceremonia de „inaugurare” a lui Putin.

„Estonia nu poate legitima relațiile diplomatice cu un stat agresor și am decis să nu participăm la ceremonia de „inaugurare” a lui Putin”, a spus Țakhna. El a mai adăugat că într-un moment în care Putin poartă un război agresiv în Europa, ucide și deportează oameni nevinovați și efectuează atacuri hibride împotriva membrilor UE și NATO, Estonia consideră că este „de neconceput să participe la ceremonii care îi perpetuează domnia”.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Baiba Braje, a spus că diplomații lor nu vor participa la inaugurarea președintelui Rusiei.

“Reprezentanții ambasadei Letoniei nu vor fi prezenți la inaugurarea șefului statului agresor, care atacă tot ceea ce luptăm. Putin este căutat de CPI pentru crime de război”, a scris Braje pe rețeaua de socializare X.

Lituania a anunțat și absența reprezentantului său. Șeful Ministerului de Externe al țării, Gabrielus Landsbergis, a scris pe rețeaua de socializare X că „Lituania nu va participa la inaugurarea falsă a lui Putin pe 7 mai”.

De asemenea, prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan nu va participa la ceremonia de inaugurare a dictatorului.

***

În perioada 15-17 martie au avut loc așa-numitele alegeri prezidențiale din Rusia, pe care țările europene nu le-au recunoscut drept democratice și corecte. Potrivit autorităților ruse, Putin a câștigat 88% din voturi.

După ceremonia de inaugurare din 7 mai, Putin își va începe al cincilea mandat de șase ani ca președinte.

#Putin #inaugurare #UE #perticipare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button