Război în Ucraina

Încă un pas spre scăparea de dependența energetică – Record de gaze importate de Republica Moldova din România

Republica Moldova a importat joi, 8 decembrie, o cantitate record de gaze din România direct prin punctul de interconectare de la Ungheni, de aproximativ 26,5 GWh (2,5 milioane mc), cantitate aproape dublă față de precedentul record înregistrat în data de 3 decembrie, pe acest traseu. Volumul de gaz importat prin Ungheni este mai mare decât cel care este introdus în Republica Moldova prin Coridorul Transbalcanic, via Ucraina, de doar 20 GWh (1,9 milioane mc), notează sursa.

În ultimele săptămâni, confruntat cu reducerea cantităților de gaze furnizate de Gazprom, compania de stat Energocom a început să achiziționeze gaze de pe piața regională (din Balcani), pe care de obicei le transporta majoritar prin Coridorul Transbalcanic. Gazele contractate de moldoveni străbăteau Bulgaria, intrau în România prin punctul de la Negru Vodă și ieșeau prin cel de la Isaccea în Ucraina, de unde ajungeau în Republica Moldova.

Respectivele gaze (aproximativ 46,5 GWh/zi) provin, potrivit publicației de specialitate ICIS, din gazoductul TAP. Volumele prin punctul de interconectare de la Komotini (Grecia/Bulgaria) s-au majorat de la 38 GWh la finalul lunii trecute la 88 GWh/zi în primele zile ale lunii decembrie, aceasta fiind indicată drept sursa gazului care ajunge în Republica Moldova.

Gazele care intră joi în Republica Moldova prin Ungheni provin foarte probabil din România, însă asta nu înseamnă neapărat că Energocom a semnat vreun contract cu vreun producător român. 

Acestea sunt doar fluxuri fizice, rezultate în urma efectuării diferențelor dintre alocările de capacitate din fiecare punct de interconectare, în urma diferitelor swap-uri efectuate. 

Astfel, este posibil ca, deși Energocom să aibă semnat un contract pentru furnizarea de gaz de altă proveniență, în urma diferitelor operațiuni comerciale efectuate, să primească fizic gaz produs în România, prin punctul de la Ungheni.

#gaz #Moldova #România #energie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button