Politică

Începe perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Cine și-a anunțat până acum intenția de a candida la șefia Primăriei

Pe 7 august începe perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Astfel, de astăzi, intră în vigoare hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind data alegerilor. Perioada electorală va dura până în ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente. Aceasta nu poate fi mai mare de 120 de zile, transmite sursa.

În această perioadă, vor fi ajustate și aprobate actele normative subsecvente legii electorale, constituite organele electorale ierarhic inferioare, asigurate mijloacele necesare pentru desfășurarea scrutinului, organizate instruiri pentru funcționarii electorali și activități de informare pentru alegători și alți subiecți electorali.

În perioada electorală, sunt desemnați și înregistrați candidații la funcțiile elective, generate listele electorale și pregătite buletinele de vot, precum și alte materiale electorale.

CEC a aprobat Hotărârea cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale pe 4 iulie curent, iar. De asemenea, CEC a aprobat, săptămâna trecută, Programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale, care va fi remis, pentru informare și realizare în limita competenței, autorităților publice locale și centrale, partidelor politice reprezentate în Parlament, precum și organelor electorale, după constituirea acestora.

Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților va începe pe 6 septembrie 2023, iar startul campaniei electorale se va da pe 6 octombrie 2023.

Campania electorală este perioada de activitate care se desfășoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-și exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral și care începe, pentru fiecare concurent electoral, la data înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală sau de consiliul electoral de circumscripție și se încheie la data excluderii concurentului electoral din alegeri sau în ziua votării.

Până acum, și-au anunțat intenția de a candida la șefia Primăriei Capitalei: Adrian Albu de la PSRM, Ion Sula de la PSDE, Ion Purice – vicepreședintele PL, Victor Chironda de la Platforma DA, Ion Bulgac de la CUB, Mihail Bagas de la PP „Liga Orașelor și  Comunelor”, Lilian Carp de la PAS, Anatol Usatîi de la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Vasile Costiuc – liderul Partidului „Democrația Acasă”, Ion Ceban – actualul edil al Capitalei, Ruslan Codreanu – liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Tatiana Bordeianu – șefa departamentului politica externă și integrare europeană de la Partidul „Acasă Construim Europa”.

Consilierul municipal, Ruslan Verbițchi, a aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și a sugerat că ar putea să candideze pentru fotoliul de primar al Capitalei.

Alegerile locale din toamnă vor costa bugetul de stat în jur de 178 de milioane de lei. 

#alegeri #Chișinău #primar #candidați

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button